Политолог: Борисов е като Живков през 1989-а – обиден и объркан

0

- Advertisement -

Бойко Борисов изглежда като Тодор Живков през 1989 г. – обиден и объркан. Това коментира политологът Първан Симеонов пред Националното радио по повод вчерашната конференция на ГЕРБ.

Борисов ще прави всичко възможно да остане този път до края, да има един пълен мандат. Политическата логика – и за него, и за Обединените патриоти, е да си дадат време да развият собствена кампания, за да могат да овладеят инициативата. Това не става с катапултиране. Ударил го е на чест. Много хора вчера видяха страх. То не е толкова страх. Струва ми се, че премиерът изглежда обиден и объркан. Малко като Живков през 1989 г., каза в интервю за БНР политологът и изпълнителен директор на „Галъп“

Според Първан Симеонов от гледна точка на логиката, направеното от Борисов вчера е необяснимо и е грешка, защото логиката изисква той да се опита да надделее над протеста с търпение, да не прави грешки и да си запази инициативата.

„Този протест вървеше към маргинализация. Борисов тъкмо печелеше играта на нерви с протеста и сега го разгаря отново, като изважда наяве вътрешната си несигурност и вътрешния си диалог“, коментира политологът.

- Advertisement -

Според него, в цялата страна протестите, където ги има, вече по-скоро приличат на предизборна кампания на по-малки партии.

„В София всеки би могъл да види и какво представляват палатковите лагери. Не че така на килограм трябва да се мерят, но това не е онзи протест от средата на юли. И точно в този момент, когато като че ли Бойко Борисов направи заявка да изкара цял мандат, изведнъж той излезе и започна да мисли на глас“, аргументира се Симеонов.

„Говориш като в някаква психотерапия. По този начин ти показваш, че не си сигурен, че не знаеш какво правиш и даваш коз на протеста. Това в политиката е чиста грешка. Възможно е да има борба на мнения вътре в средите на ГЕРБ и Патриотите, а Борисов с вчерашната среща да се опитва да тества идеите, да направи преслушване какво мисли активът и в известна степен да търси своеобразен вот от актива, посочи още той.

Бойко Борисов и партньорите му трябва да направят проста калкулация и да видят какво е общественото мнение, отбеляза Първан Симеонов.Някои от основните социологически агенции показват по думите му „проста картинка“ – голяма част от хората симпатизират на протеста, но перспективата за предсрочни избори по-скоро отблъсква.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече