Политолог към Борисов: Да се снимаш с внуците не е план за излизане от кризата

0

- Advertisement -

Да се снимаш с внуците не е план за излизане от кризата, коментира пред Националното радио политологът Георги Киряков вчерашната изява във Фейсбук на премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че снощи, посред масови протести, Борисов пусна снимка с внуците си в профила си във Фейсбук и написа: Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!

Политологът Георги Киряков коментира различните послания на политиците през последните дни в „Нашият ден“. Киряков не смята, че още днес ще има оставка на премиера, което се иска от протестиращите. Той подчертава също, че искането за машинно или електронно гласуване също не е панацея при евентуални предсрочни или пък редовни избори, защото който пожелае изборни манипулации – така и така ще ги направи.

„Това решение се очаква още от началото на самите протести. Но все пак Бойко Борисов не взема сам решенията, въпреки че досега е показал, че точно това се случва. В тази ситуация има още един допълнителен фактор и това са коалиционните му партньори от Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ). Едно е премиерът да се оттегли, друго е и правителството да се оттегли и да се разпусне парламентът, или да се направи опит да се състави ново правителство. Това са различни неща и нюанси, върху които трябва да се обръща особено внимание.

- Advertisement -

Киряков смята, че става дума за сложно и тежко политическо решение – не става въпрос само за дома и за внуците… Защото Борисов не е само дядо на своите внуци, той е и министър-председател на Република България. „Не знам дали разбира той самият, в този случай, че тези подсказки със снимки и с кратки коментари всъщност могат да тласнат страната в сериозна политическа криза. Не става въпрос за исканията на протестиращите, нито за личната оставка на премиера. Става въпрос за оставката на Министерски съвет и за път към предсрочни парламентарни избори.“

Беше ли публикацията в сп. „Шпигел“ катализатор на процесите в момента?

„Може би това е капката, която е преляла чашата, защото нали си даваме сметка, че имаше изтекли записи, имаше снимки от най-личното пространство на премиера, имаше обвинения от страна на „дубайския емигрант“ срещу премиера и срещу финансовия министър. Това са натрупвания, които вероятно са дали основания на премиера Борисов да си каже, че е време да си каже, че е взел най-важното за себе си решение. Но тук трябва да се мисли стратегически. Защото да се снимаш с внуците и да казваш иносказателно някакви неща не е план за излизане от кризата, най-малкото защото самият той предвижда още по-сериозна криза от октомври нататък, свързана с икономическите и здравните последици от коронавируса и възможността за втора вълна. Това не е детска игра и игра на дядо с внучета… Ето защо това му поведение е проблем. Не само Борисов се колебае, неговата партия се колебае.“

Политологът подчерта, че това е изключително сложна ситуация, в която тези прости решения могат да се окажат и пагубни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече