Как Борисов пръсна 1/4 млрд. лв. наши пари

0

- Advertisement -

В 35-ия ден на национални протести с искане на оставка на правителството и на главния прокурор на заседанието си днес кабинетът одобри около 242 млн. лв. допълнителни разходи по бюджетите на няколко министерства и общини.

7 млн. лв. за линейки и болници

Допълнителни разходи в размер на 2 532 000 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването за дофинансиране на купуването и поддръжката на 42 линейки с повишена проходимост, окомплектовани с необходимото оборудване и апаратура.С други две правителствени постановления се одобряват допълнителни разходи съответно на 2 454 000 лв. и 2 000 000 лв. за държавни болници – търговски дружества, за капиталови разходи за купуване на дълготрайни материални активи, е посочено в правителственото прессъобщение, предаде Дневник.

100 млн. лв. за студентски общежития и стипендии

Допълнително 100 милиона лева отпусна кабинетът по бюджета на Министерството на образованието и науката за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, както и за увеличаване на студентските стипендии.

85 млн. лв. помощи при затворени детски градини и училища

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си, реши правителството с приемането на промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от КОВИД-19 правителството ще осигури 85 млн. лв.


За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.). Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

- Advertisement -

10 млн. лв. по бюджетите на три министерства

Министерството на културата получава допълнително 403 700 лв., за създаването на териториални звена на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“.

Министерството на отбраната получава 8 660 000 лв. са за изграждане на корпус към Клиниката по инфекциозни болести и ремонт и апаратура във ВМА в София, както и за ремонт и апаратура на на Отделението по инфекциозни болести във ВМА в Сливен.

Министерството на младежта и спорта за 2020 г. получава до 840 000 лв. за изграждане на спортно съоръжение в дворното място на ОУ „Отец Паисий“ в асеновградското село Тополово.

7 млн. лв за общините Кюстендил и Етрополе

Община Кюстендил взема допълнително 6 млн. лв. за ремонт на улици и на Спортен комплекс „Осогово“. По бюджета на община Етрополе са одобрени 1.1 млн. лв. за ремонт на улици и за възстановяване на търговска чаршия „Малки пазар“.

33.2 млн. лв. за училищни кабинети

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).
С Постановлението кабинетът одобрява и пари по две дейности според броя на учениците в училището. 12 617 955 лв. са за одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти“. Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др. 3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти“. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече