Методи Андреев: ГЕРБ се е превърнала в символ на корупцията

0

- Advertisement -

„Корупцията обяснява всички негативни явления, които в момента избуяват. Тази корупция е пандемична в България, тя се е превърнала в символ на управлението, управляващата партия ГЕРБ се е превърнала в символ на корупцията.“ Това каза в предаването „Преди всички“ доц. Методи Андреев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, преподавател в Университета по архитектура, строителство и градоустройство.

„Обществените поръчки в България не се печелят, те се раздават“, коментира Андреев, според когото премиерът Бойко Борисов е създал администрация, която раздава обществени поръчки и създава „изключително сериозна корупционна обстановка“.

- Advertisement -

Ролята на строителната олигархия Методи Андреев вижда в това „да препира едни пари“, да използва част от европейските програми и да връща част от тези пари „под формата на комисионни на политически фактори“.

Трябват ни и магистрали, и тротоари, заяви той относно призива на бившия финансов министър Симеон Дянков по-големите обществените поръчки да се раздробят на по-малки, за да има повече заетост в кризата. Проблемът според Андреев е как се контролира изразходването на средствата и как се реализират обществените поръчки. В България има 20-30 големи фирми, които се явяват на всички обществени поръчки в строителството. Те са известни с близостта си към властта и много често тези големи фирми не си изплащат задълженията към по-малките и средни фирми подизпълнители, допълни доц. Методи Андреев.

Финансовата зависимост на проектанта от строителя ограничава свободата на проектанта и в повечето случаи това не е в интерес на строежа. Водещата роля на строителя в процеса му дава възможност да си избира лоялен проектант, който често няма опит и квалификация, а това е сред причините за некачествено изпълнение. Като се добави формалният надзор, резултатът е лошо качество на строежите, съчетано с високи, корупционни нива на цените, обясни Методи Андреев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече