Томислав Дончев: Оставането на ГЕРБ в правителството е вредно!

0

- Advertisement -

Пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че за ГЕРБ е най-добре да има избори веднага, защото оставането на нейните представители в правителството само ще навреди на партията. Той се съгласи с предложения от премиера Борисов рестарт, защото демокрацията е в криза. Дончев заяви, че предложените промени в основния закон не са импровизация, а са подготвяни с години.

Ето какво още каза вицепремиерът.

За първи път има енергия за свикване на Велико народно събрание, каза Дончев, като същевременно не се ангажира с мнение дали предложението ще събере необходимата парламентарна подкрепа. Според него исканията на протестиращите не са се формирали през последния месец, а са от години.

„Да се намали броят на депутатите и да се извършат други промени – категорично има нужда от промени в Конституцията“, така вицепремиерът отговори на упреците, че не е необходимо свикването на ВНС, за да се реализират предложенията. Той обясни, че чрез предложението за по-малко депутати намерението е в парламента да влязат по-ярки личности и хората да познават представителите си.

Във връзка с предложенията за промени в основния закон за съдебната система, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи, Дончев отбеляза, че те могат да бъдат и по-смели. „Какви промени ще гласува едно Велико народно събрание – ще си реши самото то. Това е форматът, който съответства на очакванията на хората“, изтъкна вицепремиерът.

- Advertisement -

Томислав Дончев заяви, че нужда от рестарт има и това е безспорен факт. По думите му демокрацията е в криза и голяма част от българските граждани не са запознати как функционира държавата и нямат доверие в институциите. Той допълни, че предложенията за конституционни промени са подготвяни няколко седмици, преди премиерът Бойко Борисов да ги обяви публично.

„Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда – да отговори защо“, посочи Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че с този ход ГЕРБ не се опитват да спечелят време и уточни, че от партийна гледна точка – оставането на представителите на управляващата партия в Министерския съвет, е вредно.

„За нас е най-изгодно да има избори веднага. С една оставка нищо няма да се промени. Ще сменят фигурите и след това ще бъде същото с няколко различни нюанса. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС – той ще подаде оставка в същия ден и обясни защо. Че ако залогът за гражданския мир е в неговото присъствие в Министерския съвет – той ще го напусне веднага“, коментира вицепремиерът.

Дончев беше категоричен, че ако това стане факт, той няма да замести Борисов на поста министър-председател, защото е политически обвързан, а следващият кабинет трябва да бъде с експертен профил.

Дончев определи като спорно предложението на коалиционният им партньор ВМРО да се върне донаборната служба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече