Криминален психолог: Ще има мащабни бунтове в края на август

0

- Advertisement -

Идва краят на август, много хора ще се приберат обратно в София и тогава напрежението ще стане малко по-голямо. Процесът може да бъде овладян с адекватни управленски решения. Това заяви пред БНР криминалният психолог Тодор Тодоров, който коментира темата за протестите и сблъсъците между протестиращи и неподкрепящи протестите. „Не бива да се допуска българи да се бият с българи, само и само да се обслужи нечий политически интерес“, подчерта Тодоров.

„Ако се стигне до по-голяма ескалация, това ще се обърне спрямо всички, които в момента са изкушени от това да бъдат кукловоди“, смята психологът.

Запитан естествено ли е конфликтът да се пренася от първоначалната си ос протестиращи – полиция към протестиращи – непротестиращи, Тодор Тодоров поясни:

- Advertisement -

„Когато дълго време държиш голяма група хора в страх, уж облечено под това, че те е грижа за тях, те не го усещат по този начин, защото гладът е по-силен от страха… Като цяло неизвестността е един от най-силно стряскащите фактори в човешкия живот. Неслучайно ние, хората, предпочитаме познатото зло пред непознатото неизвестно. От 13 март ние влязохме в една ситуация на тотална неизвестност, която и към момента продължава, постоянно има подхвърляния, че ще има нови извънредни положения, че хора ще умират и т.н. Това напрежение, което се трупа вече с месеци, като добавим и последващата икономическа криза – много хора си загубиха работата или пък им предстои да я загубят – някой трябва да е „виновен“ за това. Казвам го метафорично, но ако ти се случват поредица от негативни неща, за които ти нищо не си направил, за да ти се случат, ти почваш да търсиш причините.“

Относно инцидента на кръстовището на булевард „Ситняково“, психологът, като родител, отбеляза, че той самият не би натоварил децата в колата, за да се „бухне“ в епицентъра на събитията, „още повече като е ясно, че нервите на всички са опънати, че има доста високо напрежение“.

Ако наистина е имало опит за преминаване малко насила през протестиращите, тяхната реакция на изнервени и изтощени хора е нормално да бъде да не могат да разпознаят кога човекът, който според тях извършва провокацията, има лични подбуди или пък използва ситуацията, за да обърне общественото мнение срещу протеста, допълни той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече