Арменският режисьор Размиг Чакърян с 2 номинации на кинофестивал в Мадрид

0

- Advertisement -

Арменският режисьор Размиг Чакърян отива на Международен кинофестивал в Мадрид с филма „До смърт“, заснет в Родопите.

Лентата е независима продукция и не разчита на държавно финансиране, заснета e изцяло със средства на Размиг. „Предпочетох да не търся съдействие от продуцентска компания, тъй като исках сам да осъществя идеите си, без чужда намеса и промяна“, категоричен е Размиг Чакърян, който от години живее в България.

Той е решил да премине през трудностите на реализирането на независимото кино, разочарован от комерсиализирането на световните продукции. „Исках да докажа, че не е задължително да вложиш много средства, за да направиш нещо качествено. И мисля, че успях, след като съм поканен на такъв престижен форум“, доволен е Чакърян.

В лентата не участват познати актьори, а някои от тях дори нямат завършено актьорско майсторство. Когато имаш талант обаче, образованието не играе ключова роля, допълва режисьорът.

- Advertisement -

Основният засегнат проблем и тук е арменският геноцид, но в една по-различна перспектива, в която водещи са нравственият катарзис и мистичните сили.

Размиг Чакърян има десетки спечели награди от различни фестивали за независимо кино. Участвал е и с чуждестранни продукции, но през годините се е убедил, че най-добре се работи сам, „без някой да ти дърпа конците“. Гордее се с историята на арменското кино, а любимият му режисьор е Сергей Параджанов, чиито „Цветът на нара“ е един от най-големите кино шедьоври на всички времена.

В повечето касови арменски филми е разгърната темата за геноцида, тъй като е най-болезнената не само на местно ниво, но и за цял свят. „Списъкът на Шиндлер“ има 34 отличия именно заради холокоста и начина, по който е представен. Неговият сценарист обаче не е арменец, а американец. Продуциран е от Стивън Спилбърг.

„През 2020-а бяха отбелязани 105 години от този тежък за нашата нация период. През годините много продукции по различен начин са интерпретирали историята и за съжаление в един момент тя започна да става циклична за зрителя. Моята идея е да внеса един нов прочит, базирайки се на реални разкази на мои роднини, които са си водили записки и днес вече не са между живите“, обяснява Размиг Чакърян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече