5 правосъдни министри „изгоряха“ за 9 години на власт и три правителства на ГЕРБ

0

- Advertisement -

За 9 години на власт и три правителства на ГЕРБ, не всички от които изкараха пълния си мандат от 4 години, се смениха шестима правосъдни министри. Трима излетяха заради скандали, двама си тръгнаха, просто защото премиерът Бойко Борисов на два пъти подаде предсрочно оставка, и само един – Маргарита Попова напусна Министерство на правосъдието без политически драми, а защото бе избрана за вицепрезидент в тандем с президента Росен Плевнелиев.

Днес шестият по ред правосъден министър в правителство на Борисов – Данаил Кирилов хвърли оставка след поредица от скандали, в които се замеси и куп непремерени реплики от негова страна. Общественото недоволство спрямо него е огромно и той си спечели ироничния прякор „Барни Ръбъл“, както е името на популярния анимационен герой от сериала „Семейство Флинтстоун“.

След разговор между коалиционните партньори – ГЕРБ и патриотите ще стане ясно дали оставката му ще бъде приета от министър-председателя, но с оглед на натрупаното обществено недоволство, най-вероятно Бойко Борисов ще се раздели с Данаил Кирилов.

Юристът се задържа на поста година и четири месеца. Той пое Министерство на правосъдието през април 2019 г., след като бившият председател на парламента и неуспял кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева подаде оставка. Тя бе принудена да се оттегли заради скандала „Апартаментгейт“, който взе главата и на втория в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пръв министър на правосъдието в първото правителство на ГЕРБ, което управлява страната от 27 юли 2009 до 13 март 2013 г., е Маргарита Попова. Тя си тръгна достойно от ведомството, тъй като през есента на 2011 г. бе избрана за вицепрезидент и трябваше да подаде оставка.

- Advertisement -

Мястото й бе заето в края на ноември от Диана Ковачева, която в момента е омбудсман.

Във второто си правителство (7 ноември 2014-14 ноември 2016) Борисов назначава за правосъден министър Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. Настоящият лидер на „Да, България“, който е и в основата на сегашните протести, се оттегли след скандал и подаде оставка в средата на декември 2015 г.

Мястото му бе заето от Екатерина Захариева. Юристката се оказа универсален администратор, тъй като през годините оглави най-различни министерства, а в момента е министър на външните работи.

Кабинетът „Борисов-3“ положи клетва на 4 май 2017 г. с министър на правосъдието Цецка Цачева. Тя си тръгна, а правителството на ГЕРБ, срещу което вече близо 50 дни има протести с искания да подаде оставка, все още се крепи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече