Елена Йончева: Борисов трябва да подаде оставка, влакът му води към задънен тунел

0

- Advertisement -

„Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и Европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка“.

Това твърди евродепутатът Елена Йончева в интервю пред „Дневник“. Тя уточни, че Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. У точно днес се отваряла вратата към тази процедура.

- Advertisement -

Ситуацията в България ще бъде обсъдена в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи Инт Велд.

    На срещата да даде обяснение за корупцията и проблемната обстановка у нас са били поканени премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те са изпратили заместници. На изслушването в подкомисията ще присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия, подчертава Йончева.

Тя е категорична, че Борисов трябвало сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. „Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Вместо Борисов, вицепремиерът Захариева е определена да участва, заедно със зам.-главния прокурор Красимира Филипова. Заседанието обаче се провежда при закрити врати“, коментира още българският евродепутат

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече