Цветан Цветанов отсече: България в „Три морета” е стъпка напред

0

- Advertisement -

Решението за включване на България във фонда на Инициативата „Три морета“ е първата решителна стъпка за пълноценно членство на страната ни във формата, сподели Цветан Цветанов в профила си във фейсбук. 

„ЕАЦС приветства решението за включване на страната ни във фонда на Инициативата „Три морета“ като първата решителна стъпка за активно, кохерентно и пълноценно участие на България във формата в съзвучие с националния интерес на страната ни“, написа още той.

Ето и цялото му изказване: 

ЕАЦС бе първата неправителствена организация, която работи усилено да привлече общественото внимание и политическия дебат към значимостта на Инициативата „Три морета“ и да алармира за пропуснатите ползи и имиджови вреди, до които латентната позиция на страната ни рискуваше да доведе.

На 26 февруари тази година екипът ни проведе кръгла маса, съвместно с Външно министерство на Естония на тема „Инициативата ‚Три морета‘: свързаност, конкурентноспособност, сигурност“ с участието на Ян Бжежински от Атлантическия съвет във Вашингтон и Райнер Сакс, главен секретар на естонското външно министерство.

- Advertisement -

Нашата цел тогава бе в две посоки: от една страна да съберем на една маса представители на президентската администрация и изпълнителната власт, за да има страната ни ясна и недвусмислена позиция по отношение на инициативата, постигната чрез междуинституционален диалог, която до момента липсваше, от друга страна – да алармираме, че на този ключов етап от развитието на Триморието, в който се набират средства за фонда на инициативата и се сформират приоритетни линии във функционирането и институционализацията на формата, е решаващо България да се присъедини с финансов ресурс, за да има силен глас на политическата маса.

Тогава призивът ни бе пренебрегнат, като министър председателят изтъкна: „Като се говори за инициативата ‚Три морета‘, България вече е вложила над 1 млрд. лв.“ Нежеланието да се признае нуждата от по-силна и по-добре координирана позиция на страната ни по отношение на инициативата и смесването на понятията за финансовите инструменти за обезпечаване на приоритетните й проекти, което правителството демонстрира тогава, беше силно обезпокоително.

Затова днешната новина за решението България да се включи с 20 милиона евро във фонда на инициативата ЕАЦС приема като една многозначителна победа на българския национален интерес в калибрирането на външната политика на страната ни. Радостни сме да видим тази еволюция в позицията на изпълнителната власт и пожелаваме успех на страната ни в рамките на формата.

Това е една от темите, по които президентската институция – като представител на държавата на срещата на върха, и правителството – като институцията с правомощия за поемане на реални ангажименти в рамките на инициативата, следва да работят рамо до рамо и да търсят най-добрите решения за пълноценното участие на страната ни в изграждането на свързаността, сигурността и икономическия растеж в региона на Триморието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече