“Ди Велт”: България рискува да стане втора Унгария за ЕС

0

- Advertisement -

Корупцията и гневните протести потапят България в дълбока криза. Подобно на Унгария на Виктор Орбан, еврофондовете се оттичат отчасти неконтролируемо към картел на олигарси и политици. Но има една надежда, която все пак може да спаси страната.

Яйца, домати и боклуци. Когато ръководител на правителството казва на своите граждани чрез социалните медии, че ще се радва да го замерят с всичко това, ако просто оставят кръстовищата отворени за движение в час пик, тогава има две възможности: Или човекът е извън нещата. Или вярва в помирителната сила на своя хумор.

Изказването е на Бойко Борисов, министър-председател на България. За разлика от начина, по който звучи, ситуацията е сериозна. В сряда демонстранти в София отново призоваха за оставката му, като поне 55 бяха ранени, а по официална информация 95 арестувани. Буржоазното му националистическо правителство е обвинено в непотизъм, свързан с олигарси. Освен това Борисов иска допълнително да ограничи контрола върху съдебната система и разделението на властите с конституционна реформа. Дори собственият му президент Румен Радев в реч пред парламента поиска Борисов и целият му кабинет да подадат оставка. “Нямаме друг изход след тази загуба на доверие”, каза той.

В Брюксел гледат на България с тревога. Не възниква ли втора Унгария? След присъединяването си към ЕС страната на Виктор Орбан постепенно ограничи свободните медии, съдебната система и опозицията. Резултатът: държава от ЕС, в която парите, течащи от Брюксел, понякога са без никакъв контрол.

“Трябва да разгледаме по-отблизо България”, каза евродепутатът и експерт по корупцията Даниел Фройнд (Зелените) в интервю за „Ди Велт“. „За разлика от Унгария, България се държи по-ненабиващо се на очи и следователно действа по-умело.“

Йенс Гайер, председател на европейската СДП, предупреждава: „Заплашени сме от нови унгарци в Европейския съюз, тъй като правителствата в страни като Полша, Словения и Чехия в момента имат правителствени ръководители, които показват малко желание да се подчинят на европейските решения”. В някои случаи те „развиват голямо въображение, за да насочат плащанията от ЕС в собствените си джобове“.

Гражданите на България призовават за реформи от години. И от години един и същи човек се връща на власт след оставката на правителствата: Бойко Борисов. Несъмнено чувството за хумор също е това, което помага на мускулестия 61-годишен политик да бъде победител на изборите. Борисов се учи на политика сред комунистическите кадри, но се налага като емблематична, популярна фигура.

Години наред той е най-старият професионален футболист в страната във втородивизионния клуб ФК Витоша Бистрица – и беше хвален за играта си. Той обича да качва видеоклипове на живо във Фейсбук. Последното, от които зад волана на автомобил на магистралата. Борисов отхвърли исканията за оставка срещу него в четвъртък.

„Този човек може да разговаря със строителни работници на улицата точно както може да говори с важни държавни гости от ЕС“, казва политологът Димитър Бечев пред „Ди Велт“. Бечев е роден в София и провежда изследвания в цял свят за ролята и развитието на постсъветските държави, включително за виенския мозъчен тръст – Институтът за хуманитарни науки. Той вижда прилики, но и разлики в развоя на нещата в България и в Унгария. „Борисов е по-малко мощен от Орбан. Този, който наистина управлява, е картелът на олигарсите и политическите служители.”

Последните протести преди няколко седмици предизвика една сцена. Опозиционният политик Христо Иванов кацна в гумена лодка на обществен плаж край бургаското Черноморие. Спорният политик Ахмед Доган, за когото също се твърди, че е близък до олигарси, има там своя собственост.

Общественият плаж там е поверен на силите на Държавна сигурност. Видеозаписи показват как силите за сигурност пресрещат опозиционния политик.

- Advertisement -

„Инцидентът свидетелства за злоупотреба с държавни ресурси“, казва Бечев.

Той описва порочен кръг. Олигарсите дърпат конците в правителството. Съдебната власт не е независима, а главният прокурор Иван Гешев преследва политически опоненти. Независими медии? До голяма степен изключено.

„Само че, за разлика от Унгария, няма влошаване на върховенството на закона, а ситуацията винаги е била такава“, казва Бечев.

Една почти затворена система, която се поддържа от фондовете на ЕС. Още през 2014 г. гражданите в България демонстрираха против кражбите в страната си. По това време все още само градската, прозападна средна класа излизаше на улицата, казва Бечев, защото социалистите все още бяха на власт с премиер Борисов.

Тогава той подаде оставка заради обвинения в корупция. Но беше преизбран в кампания под строг контрол от ЕС. За учудване, с обещания „най-накрая да се овладее корупцията“. От 2017 г. социалистите вече не управляват, а десни национални партии. Сега в цялата страна се демонстрира необичаен съюз на прозападни поддръжници и постсъветски носталгици. „Това показва, че правителственият глава не се интересува от националната идеология“, казва Бечев. “Той следва прагматичността на парите.”

Това е очевидно на ниво ЕС. Докато Унгария изразява позициите си в Брюксел, виждайки се като говорител срещу миграцията и за национална независимост, България действа предпазливо. София играе елегантно на голямата сцена в Брюксел. Политикът от СДП Гайер също предупреждава за това: години наред българското правителство се опитва да избегне контрола на ЕС върху неспазването на принципите на правовата държава. Борисов “много иска да демонстрира своята лоялност към Меркел и Европейската народна партия на европейската сцена”.

Депутатът от Зелените Фройнд създаде междупартийна работна група срещу корупцията. Много държави са на фокус: Унгария, Чехия, Полша. “Тогава, когато България беше приета в ЕС, Брюксел се надяваше на напредък по отношение на върховенството на закона”, казва Фройнд. Това не се сбъдна. “По-скоро еврофондовете стабилизираха корумпираната система.”

Наскоро лидерите в Европейския парламент изпратиха писмо до канцлера Ангела Меркел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен (достъпно за „Ди Велт“). Те апелират: Европейските фондове вече да не се изплащат на правителства, без да се спазват принципите на демокрация и върховенство на закона. В случая с България депутатите от ЕС сега възлагат надежда на доклада на ЕС за върховенството на закона в страните-членки, който се очаква този месец и който ще очертае съответните последици за Брюксел.

Една надежда: За разлика от Унгария, България се отзова на Европейската прокуратура, която в бъдеще ще има право да разследва измами при използването на средства от ЕС в страните-членки. С разпределението на 750-милиардния фонд за помощ срещу коронакризата, органът трябва да се изправи пред основни задачи.

Управлението се поема от специалиста по корупция Лаура Кьовеши, която вече “разчисти доста” Румъния и очевидно е станала толкова неудобна там, че беше уволнена, казва Фройнд. “С оглед на голямата задача, органът все още е твърде малък по отношение на персонала.”

Всичко това е токсична смес за българската икономика. Въпреки че индустрията за доставки на авточасти има голям потенциал, както се очертава и ИТ секторът, казва политологът Бечев. За разлика от политиците в Брюксел, той смята, че България може да се освободи сама от тази кал: „За това трябва да се промени цялата политическа култура“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече