Авторитетните германските медии гледат критично на ситуацията в България

0

- Advertisement -

Доста повече внимание се обръща на обстановката в България в германските медии и то в значими медии. Тези дни имаше интервю с Лозан Панов, председател на една от основните съдебни институции, в сп. „Шпигел“, така че вниманието към България е значително повече отпреди няколко месеца, когато се обръщаше внимание главно на Унгария и на Полша. Това заяви пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.

„Общо взето са доста критични репортажите, изтъкват се много неща, които са били повдигнати от протестите – нарушаване на демократични ценности, нереформирана съдебна система, острия сблъсък между президента и премиера. Всички тези неща, на които доскоро не се обръщаше внимание“, посочи проф. Карасимеонов и припомни, че наскоро Германската социалдемократическа партия (партньор в управлението на ХДС на Ангела Меркел – б.р.) е излязла с ясно становище в подкрепа на исканията на протестиращите.

Политологът отбеляза, че „България макар и в не особено приятна светлина е в доста повече от центъра на вниманието и на политици, и на медии“.

- Advertisement -

Според него доста неща у нас заслужават една по-сериозна оценка от евроинституциите:

„Тъй като нещата не може да останат в това състояние – трябват сериозни реформи, не може тази корупция, която доминира особено на висшите етажи на властта да продължава да е определяща за имиджа на България“.

Сериозната социология в България показва, че 60-65% и повече от българите подкрепят протеста за една дълбока промяна, европеизиране, доближаване до стандартите на най-развитите демократични държави, премахване на редица „балкански“ прийоми в управлението, подчерта проф. Карасимеонов в предаването „12+3“.

И изтъкна, че няма нито един български юрист, който да е подкрепил проекта за нова Конституция, с изключение на групичката, която го е предложила около бившия правосъден министър: „Така и не разбрахме кои са авторите – те ги скриха“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече