Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал: Светът беше пред криза преди да се появи коронавирусът

0

- Advertisement -

„Светът беше пред криза преди да се появи коронавирусът“, каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му сега всички – и международни финансови институции, и правителства – могат да се оправдават с пандемията за всичките си грешки, които са допуснали.

„Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на БВП от около 7%, това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати“, подчерта той.

Велев посочи, че предложенията на индустриалците остават същите от март месец:

„Трябва да се ускори вливането на ликвидност в икономиката. Забавянето е огромно и няма вече как да се навакса, но поне да не се увеличава. Затова бюджетът е в излишък в условия на криза“.

По думите на Васил Велев мярката за подкрепа при безработицата не се прилага правилно у нас, в сравнение с другите европейски страни и затова в България има 8 пъти по-голям ръст на безработицата.

- Advertisement -

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал заяви в предаването „Преди всички“, че организацията не е била потърсена за подкрепа от собственици на бизнеси, които са били в някаква форма репресирани от държавата заради това, че участват в антиправителствените протести:

„Не знаем те очакват ли, искат ли нашата подкрепа, за да я дадем“.

Велев посочи, че от Асоциацията подготвят позиция, свързана с това, и когато Управителният съвет на АИК я одобри, ще я оповестят.

Той беше категоричен, че не следят дали работниците и служителите им участват в протестите, но отчете, че не се забелязва демонстрациите да са се отразили на производството:

Като работодател той изтъкна, че в компанията, която ръководи, не би ограничил гражданските права на работниците, като попречи на излизането им на протест, за да избегне проверка от държавни институции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече