Лозан Панов пред „Шпигел“: В България има олигархично сливане на властите

0

- Advertisement -

„В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на една медийна империя – Делян Пеевски, който не само формално, но и фактически е съпремиер.“ Това заявява председателят на ВКС Лозан Панов в интервю за „Шпигел“, публикувано днес.

В България вече два месеца има големи протести и срещу правителството. Хората искат оставката на премиера, но и на главния прокурор и реална борба с корупцията, обяснява списанието. Какви точно са проблемите посочва в интервюто председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Ключови институции и учреждения са поставени под влиянието на Пеевски и това подкопава устоите на истинската демокрация, които са независими съдилища, свободни медии и силна опозиция“, заявява съдията. Панов обвинява индиректно и европейските институции, че не говорят за проблемите в България, докато Полша и Унгария са тема отдавна. На предположението на журналистите, че вероятно в ЕС не са достатъчно информирани, той заявява: В качеството си на съдия съм пращал много доклади до Европейската комисия, така че тя е много добре информирана.

- Advertisement -

Журналистите от германското списание питат и какво е мнението на Панов за проекта за нова конституция, представен от Борисов.

Панов обяснява, че в България моделът на прокуратурата е още съветски – главният прокурор не е длъжен да обяснява действията си и може да прекрати делата на всички прокурори под него. „Борисов не желае това да се променя. Напротив: той предлага главният прокурор да получи още повече правомощия. А това е опасно“, категоричен е Панов.

Той изброява и всичко, което му се е случило, откакто се е застъпил за извършването на реални реформи в съдебната система: пет дисциплинарни производства, които не установяват никакви негови грешки, отвинтването на гумите на автомобила му, което било забелязано обаче навреме от шофьора, мъжете с маски, които му препречиха пътя към съдебната зала, държейки отрязани агнешки главички, десетките данъчни проверки срещу него и съпругата му, кампанията в медиите срещу семейството му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече