Михаил Миков: Изборът на Нинова създава повече проблеми, отколкото решава

0

- Advertisement -

„Не гласувах и смятам, че този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава“. Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Михаил Миков. Той поздрави Корнелия Нинова с избора и за председател на левицата. „Не съм имал илюзии, че може да има друг изход от тези избори“, подчерта той.

По думите му разделението в партията е достигнало много високи равнища:

„За Нинова са гласували половината от членовете, другата половина не е гласувала за нея. Такъв начин на избор засилва вътрешните разделения и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания“. 

Според него личният стил на Корнелия Нинова, изразяващ се във висок тон, е спечелил, но не дава алтернатива, каквато е необходима на обществото.

Миков беше категоричен, че „набедената опозиция в БСП“ никога не е била за съюз с ГЕРБ и припомни, че те са консолидирали гласове, с които Нинова е била избрана за председател на социалистите още първия път.

Обикновените социалисти повярваха на това, че Нинова е спасителката от ГЕРБ. Сега предстои по-трудното„, каза той.

Бившият лидер на левицата коментира, че сега много важно е каква политика за България ще предложи БСП, която да е различна от дясната политика и доколко ще успее да намери политически партньори, които да прокарват тази политика:

- Advertisement -

За властта могат да се намерят партньори, защото такива безпринципни коалиции не са изключение в най-новата ни история и ние сме участвали в такива. Съвсем друго е да получиш доверие за политика и достатъчно мнозинство, за да я прокарваш. От времето на Жан Виденов такава ситуация трудно се е очертавала пред БСП“.

Миков изказа опасение, че на държавата не и необходима замяна на едно дясно управление – каквото е на ГЕРБ, с друго дясно:

„Това е бил големият спор в БСП, който предизборно беше вкарван е простото противоречие: „За партията ли си, или искаш тя да бъде превзета от ГЕРБ“. 

Той посочи, че има риск пред БСП, който се очертава от преминаването ѝ в лидерска партия от типа на ГЕРБ:

„Не се казва Борисов лидерът, но Нинова може да означава същото“. По думите му у хората, участвали в избора на Корнелия Нинова, има желание за „разчистване на вредните плевели“ в партията:

„Приемам това много спокойно, защото и други бивши председатели на БСП в годините са ставали ненужни, но от това партията само е отслабвала“.

Михаил Миков коментира заявката на управляващите за рестарт на политическата система, като заяви, че един рестарт би означавал при всички случаи лява политика и БСП трябва да може да артикулира такава лява политика.

Интервюто на Явор Стаматов с Михаил Миков в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече