АЕЖ скочи заради наш журналист! МВР го привика на разпит, защото задавал въпроси

0

- Advertisement -

МВР трябва да отговори защо журналист е бил привикан на разпит, след като е отправил въпроси към пресцентъра на ведомството. Репортерът на “Сега” Мартин Георгиев разказа, че в понеделник е бил извикан на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Запитването е свързано с действията на полицията на протеста на пл. “Независимост” на 2 септември.

В-к “Сега” е публикувал имейла, изпратен от Георгиев, от който става ясно, че действително журналистът е изпратил въпроси към пресцентъра, а не е подавал сигнал за извършено престъпление. Въпреки това, той е бил разпитван и му е обяснено, че запитването се третира като сигнал.

Това е абсурдно, тъй като запитването се базира на кадри, излъчени по една от най-гледаните телевизии – Би Ти Ви. Видеото, на което се вижда полицай, охраняващ протеста, екипиран с бокс, както и служители на реда с нерегламентирани емблеми върху униформите даде начало на широка обществена дискусия.

- Advertisement -

Въпросите на Георгиев са доколко това е допустимо и какви мерки са предприети от ръководството на МВР. Това запитване отразява обществения интерес по темата и би следвало МВР да отговори дали е започнала вътрешна проверка, какви са резултатите и какви са мерките, предприети спрямо въпросните служители.

Това, че вместо да даде отговор, който дължи на обществото, МВР привиква журналиста на разпит, прилича на опит за сплашване и на репресия, която вероятно цели да накара медиите да не се интересуват от подобни неправомерни действия на полицията.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за пълна прозрачност за това как се е стигнало до този разпит. От институцията трябва да посочат: от кого е прието запитването, към кого е разпределено, кой е взел решение да се третира като сигнал. МВР трябва да отговори има ли отклонения от вътрешната процедура за такива случаи и кой носи отговорност за решението.

Други отговори, които МВР продължава да дължи, са тези на конкретните въпроси, зададени от Георгиев. Затова АЕЖ призовава колегите журналисти при всеки възможен случай да питат политическото и професионалното ръководство на МВР какви мерки са предприети спрямо полицая с бокса и колегите му с нерегламентираните елементи на униформата.

АЕЖ припомня, че миналата седмица поиска от главния секретар на МВР информация относно насилието и ареста на журналисти в нощта на 2 септември. Все още няма информация по случая от страна на министерството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече