Джеймс Пардю: Властта в България е по-мека версия на Владимир Путин

0

- Advertisement -

В България е премината точката, от която няма връщане назад. Това пише бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю в статия, публикувана в изданието „Политико“, съобщи mediapool.bg.

Бойко Борисов, когото Пардю нарича популистки лидер, е изправен пред народен бунт, който няма да утихне.

Крайно време е Европа да покаже, че подкрепя българите и тяхното настояване за истинска демокрация и че предприема конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел. ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свобода на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата от ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, произхождат от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантиране на сигурността на тези фондове. В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на публичните демонстрации в България и слабостите на демокрацията. Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще разследва използването на финансиране от ЕС в България и че ще наложи санкции“, пише Пардю.

Според него третата стъпка трябва да включва наблюдение на изборите, на свободата на печата и предложения за съдебната реформа.

„ЕС разполага с повече от достатъчно власт, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които има еврофинансиране. Бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес българите, пледиращи за демокрация на улицата, може сами да не успеят да постигнат фундаменталните демократични промени, които търсят. Ако Европа трябва да се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни-членки трябва да защитят и да се борят за този идеал“, отбелязва Пардю.

- Advertisement -

По думите му на САЩ на президента Тръмп не може да се разчита, че ще защити демокрацията в България.

Той определя властта в България, като по-мека версия на Владимир Путин. Причината – според Пардю у нас се използват същите тактики като на руския президент, но по малко по-слабо авторитарен начин.

Борисов и неговите хора отговориха на масовите протести, като се вкопчиха още по-здраво във властта. На повърхността образът на България е на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си“, смята Пардю.

„След демократичните промени от 1991 г. политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания за основните елементи на демокрацията. При правителството на Борисов ситуацията се влоши още повече“, смята бившият американски посланик в България. Според него Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава.

Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез широкото използване на заплахи, корупция и предполагаемо купуване на гласове. Управляващата партия ГЕРБ постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието“, пише Пардю.

Той разказва още, че България има и клуб от богати олигарси, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медии в цялата страна. „За членство в този клуб е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. За поддръжниците има значителни ползи, а за другите – строги наказания. Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита и успешният бизнес е обект на съдебно преследване и завземане на активите„, обяснява дипломатът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече