Вирусолог: Не драматизирайте ситуацията със заразените в училищата

0

- Advertisement -

Не трябва да се драматизира ситуацията със заразените в училищата деца и учители. Отговорност обаче трябва да има, защото COVID-19 е респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават. Това каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  

По думите ѝ това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към коронавируса и затова те го преболедуват леко.   Тя припомни, че есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят, но акцентът е върху коронавируса, защото той е доста по-сериозно заболяване.   

- Advertisement -

„Хубавото е, че вече се научихме да спазваме дистанция и да си носим маските. Децата са едни малки възрастни и се вижда, че и те се отнесоха отговорно. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички“, коментира специалистът пред БНР.  

Тя припомни, че трябва да се проветряват стаите, да се носят маски в коридорите и заяви, че очаква да се направят в бъдеще изследвания за ефекта от тези мерки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече