Борисов не подава оставка, защото го е страх от последиците, силата на протеста не намалява

0

- Advertisement -

„Ако правителството си подаде оставка, а Гешев не си я подаде, не вярвам протестите да продължат.“ Това каза пред БНР проф. Светослав Ставрев, преподавател по публична администрация. По думите му, вчерашното „Велико народно въстание 3“ е опровергало тезата за изчерпаната енергия на протеста. „Вчерашната вечер показа, че няма заглъхване“, посочи Ставрев в предаването „12+3“.

Светослав Ставрев заяви, че е озадачен от инициативата на вицепремиера Красимир Каракачанов за помирение между премиера и президента и създаване на експертно правителство.

„Поради това, че не зная той от свое лично име ли я лансира, или от някой друг, който го използва като вестоносец. Ако е от негово лично име, е много учудващо – той все пак не е кой да е, а вицепремиер в това правителство и някак си да „подаваш оставката“ на това правителство, без да си питал премиера, без да си го съгласувал със своите колеги в кабинета, ми се вижда нерелевантно. Вторият вариант – отиваме към хипотезата „кой е кой“ или какво представлява задкулисието в България“, коментира Ставрев.

Опитите за дискредитиране на протеста са естествена защитна реакция на тези, срещу които се протестира, смята проф. Ставрев.

„В една културна среда, когато имаш толкова, 70 и колко дена протести, в които участват десетки хиляди души, когато социологически проучвания показват, че над 60 на сто от хората в България подкрепят протеста, ти да се правиш, че те са банда разбойници и нехранимайковци, които нямат какво да правят и отиват шум да вдигат, някак си не е културно“, коментира проф. Ставрев.

- Advertisement -

Запитан за бъдещето на т.нар. Отровно трио, Светослав Ставрев посочи, че то е свършило полезна работа, защото е организирало протестите, „без да участва партия в тях“.

„Ако съм на тяхно място, аз в този момент ще регистрирам веднага някаква организация, партиоподобна, която да има право да се явява на изборите. Тази енергия, която заглъхва неудовлетворена, тя трябва да продължи в готовност да участва в следващите легални ходове на политическия живот, каквито са изборите.“

Това според Ставрев би приключило „един етап от съпротивата“.

Бойко Борисов не подава оставка, защото го е страх от последиците, подчерта преподавателят. Според Ставрев, ако от ГЕРБ са толкова сигурни, че биха спечелили изборите, то нека се явят на предсрочни такива, „да си проверят хипотезата“.

Радев и Борисов няма за какво да преговарят, категоричен е Светослав Ставрев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече