Кражба по герберски: Срути се таванът на подлез във Варна, ремонтиран преди 5 години с 10 млн. народна пара

0

- Advertisement -

Част от окачения таван на един от най-оживените подлези във Варна се срути тази сутрин. Според очевидци инцидентът е станал в момент, в който през подлеза, както всяка сутрин по това време, са преминавали групи ученици от намиращите се наблизо Математическа гимназия и училище „Захари Стоянов“. Подлезът води и към една от най-посещаваните атракции във Варна – Делфинариума.

Подлезът е ремонтиран през 2015 г. от дружеството „Хидрострой“, което от години изпълнява почти всички строителни и ремонтни работи във Варна, свързани с градската инфраструктура под „умелото” ръководство на ГЕРБ в лицето на Иван Портних.

Окаченият таван на подлеза е ремонтиран през 2015 г. в рамките на проект на обща стойност 10 млн. лв. Финансирането беше осигурено по оперативна програма „Регионално развитие 2014-2020 г.“ и с него трябваше да бъдат ремонтирани бул. „Княз Борис I“ и ул. „Александър Стамболийски“ във Варна.

Самото изготвяне на проекта струваше на община Варна 175 хил. лв. Той включваше основен ремонт на бул. „Княз Борис I“ в участъка от бул. „Цар Освободител“ до кв. „Почивка“, както и обновяване на всички прилежащи подлези, в това число и този, чийто таван се срути днес.

- Advertisement -

Според информацията, разпространена от общинския сайт Live Varna на 4 септември 2015 г. в рамките на започналия тогава ремонт е трябвало да бъдат обновени 9 подлеза и един надлез по бул. „Княз Борис I“. Пак според официалната информация всички те са били „предварително подготвени за ремонта с поставяне на хидроизолация още преди асфалтирането и рехабилитацията на булеварда, под който минават“. Подменена е била ел. инсталацията, поставени са били нови осветителни тела, извършен е бил ремонт на таваните им.

Снимки, публикувани също на общинския сайт показват, че подлезът, чийто таван се срути днес, също е бил сред ремонтираните.

В момента подлезът, чийто таван падна днес, е затворен до приключване на огледа и предприемането на мерки за обезопасяването му. Двата най-близки подлеза, които могат да бъдат ползвани като алтернатива, са на по около 500 м от авариралия.

В ранния следобед днес от общинската администрация във Варна разпространиха съобщение, в което срутването на част от окачения таван беше определено като „паднала мазилка“. Ето и целия текст на съобщението:

„Веднага след получаване на сигнала за паднала мазилка в подлеза на бул. „Княз Борис I“ на място е изпратен екип за обезопасяване на участъка. Направен е оглед от експерти, установено е, че е паднал декоративен елемент, изграден при строителството на подлеза. Предполагаемата причина е корозиране на елементите, придържащи декоративния елемент. Предстои да бъде направен ремонт на съоръжението. Със заповед на кмета от 2018 г. проверките за състоянието на подлезите са възложени на кметовете на райони, които изготвят периодични доклади. Не е постъпвала информация за напукване на тавана или стените в съоръжението“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече