Още двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност у нас

0

- Advertisement -

Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност у нас от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За това главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи, съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на досъдебно производство, образувано по сигнал на ДАНС, спецобвинението е установило, че от 2016 година досега двамата руски граждани са събирали информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната ни техника.

Информацията, представляваща държавна и служебна тайна, е била за нуждите на руското военно разузнаване. Двамата са контактували и с българи с достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи българските граждани са получавали пари срещу информацията.

- Advertisement -

След като е установено, че става дума за лица с дипломатически статут, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения наказателното производство е спряно, съобщават от спецобвинението.

Преди близо година спецпрокуратурата съобщи, че работи по сигнал, че служител на руското посолство е е събирал информация, която представлява държавна тайна.

Впоследствие МВнР излезе с нота до руското посолство дипломатът да напусне България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече