Заради страх от COVID-19: Противогрипните ваксини в аптеките свършиха

0

- Advertisement -

„От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа“, съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

    „Свършиха много бързо. Само единият от производителите внесе първоначално. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина и ще има за известно време. Но хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 хиляди за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е така защото всяка година се внасят количества, като от предходната като потребление, макар че една година предварително се заявява, процесът на производство на ваксините е бавен и сложен, и не може да се превишават количестватa”, поясни Николай Костов. 340 хиляди противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени.

- Advertisement -

„Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следваща година. Сега с количествата от 180 хиляди –  в тези 340 хиляди – предвидени за поставяне на възрастните хора, са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни, заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия“, поясни Костов. Не може да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини, стана ясно от изказването му.

    „Няма повишаване на цените им, защото те имат пределни цени и не може произволно да се вдигат. Цените сега около 22 лева – ваксините вече са четиривалентни, затова и цената е по-висока от преди години“. По думите на Костов няма свръхпроизводство в световен мащаб на противогрипни ваксини зарази пандемията.

„Сега заради страха от коронавируса много компании купуват повече противогрипни ваксини за служителите си“. Костов обясни, че няма недостиг в аптечната мрежа на витамини, хранителни добавки, както и на предпазни средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече