„Републиканци за България“ влиза в следващия парламент

0

- Advertisement -

„Ако някой е недоволен от политиката на ГЕРБ, може да се прелее в „Републиканци за България“, но това не е отмъкване, това са естествени процеси, хората сами взимат тези решения.“ Това заяви в предаването „Преди всички“ един от учредителите на „Републиканци за България“ – Виктор Серафимов. До момента той е част от екипа на  Управителния съвет на БНТ, мандатът му изтича в понеделник.

Виктор Серафимов посочи, че не само хора от ГЕРБ са в основата на новата формация на Цветан Цветанов. „Ще има много членове, много кадри на ГЕРБ, но ще има и много други.“

Никога не съм бил партиен член, политическият ми опит е малък, влизам в този проект като експерт, декларира Серафимов, който счита, че е крайно време експертите в тази страна да започнат да участват във взимането на решенията, защото сме се нагледали „на политически интриги през последните 30 години“.

„Републиканци за България“ ще бъде парламентарно представена партия в следващия парламент, прогнозира Виктор Серафимов.

Като участник в протестите Серафимов подчерта, че кабинетът трябва да подаде оставка спешно, незабавно“, защото през последната година виждаме работа на тъмно и се взимат решения с дългосрочни последици, които не са обект на консенсус в обществото.

Според Виктор Серафимов оставка на главния прокурор Иван Гешев „няма да постигне кой знае какви резултати“.

- Advertisement -

„Какво ще се случи? Същият Висш съдебен съвет, който го избра, ще си избере един друг Иван Гешев. Ще има подмяна, а не промяна“, коментира Серафимов пред БНР.

Политическата квота във ВСС означава политически решения, а изборът на главен прокурор не трябва да бъде политическо решение, посочи още той.

„Хората от моя кръг възприемат прокуратурата като една бухалка, като инструмент за отнемане на нечий бизнес – дали ще бъде свързан с асансьори или с детски играчки – няма значение. Тази система има нужда от промяна. Оставката на г-н Гешев е много съществена стъпка в този процес, но не е достатъчна.“

„Републиканци за България“ няма да бъде лидерска партия и няма да се солидализира само с един човек, смята Виктор Серафимов. По думите му Цветанов е „емблематична фигура, изключително организиран професионалист, добър експерт, който може да се бори за постигането на определени цели“.

Серафимов нарече „Апартаментгейт“ добре развит компромат с цел „един човек да бъде дискредитиран“.

Прилагането на двоен аршин не е принципен метод за решаване на проблемите в една държава, подчерта Серафимов.

„Един човек за един апартамент, макар и вероятно скъп, бе разследван от цялата държава. Секретарката на премиера има къща за над 1 милион в покрайнините на София. Това не е тема, която се коментира.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече