Емил Димитров: Безводието е факт от 3 години, 2020-та ще бъде трудна

0

- Advertisement -

Безводието е факт от 3 години. Следващата година януари, ще има само 1 язовир, който ще е критичен, говорим за питейно битови нужди, обясни екоминистърът и даде пример, че тази година през януари е имало 6 критични язовира. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ.

За поливането обаче ситуацията е друга, тези язовири, са с неизправни съоръжения, и не се пълнят достатъчно, разясни още Димитров.

Язовир Камчия, който захранва северното и южното черноморие. Това, което правим е да го ограничим. „Премиерът възложи 3 нови язовира, в момента ограничаваме защото ако има суха година, през май месец няма вода. Когато запознах премиера с тези факти, се реши на среща преди месеци да има строеж и реконструкция на тези 3 язовира, за които той вчера изрази подкрепа, каза още Димитров.“ Той благодари на премиера Борисов за подкрепата, която е много важна в ситуацията с водата. „ Язовирите „Порой“ и „Ахелой“ са приоритетни, за да не остане Бургас без вода. Държавата прави всичко, за да няма криза в Перник, и не искаме да се повтори този сценарии и за Бургас. Варна няма да остане в криза, каза още Димитров.

- Advertisement -

Ще има вода в Шумен, но трябва някой да им плати тока, обясни екоминистърът. Всички сондажи са съсипани, пречиствателната станция е под всякаква критика. Ние сме дали пари да се оправят нещата, но ме държат отговорен за всички неща от преди 50 – 60 години, каза още Димитров.

Когато се прави водоснабдяване трябва да има резервно захранване, това би спестило много средства и много неприятни ситуации. Нашето министерство отговаря за екологията, всички негативи за морето и мръсния въздух са към нас, подчерта още Емил Димитров.

Относно мръсния въздух, екоминистърът обясни, че няма как да се проверява всяко домакинство какво горят в печките си, никой няма да знае през нощта ромите дърва или маратонки горят, категоричен бе Ревизоро.

Ако си тръгне премиерът, си тръгваме и ние, Борисов предлага министрите. Ако има служебен кабинет, искам да кажат кой ще направи бюджета, попита още Ревизоро. С протеста се постига и наслагва омраза, подчерта още Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече