Цветанов: ГЕРБ и ДПС са едно цяло, България се нуждае от избори

0

- Advertisement -

България се нуждае от предсрочни парламентарни избори, защото сегашното управление се е изчерпало. В много случаи ДПС и ГЕРБ са като едно цяло, каза Цветан Цветанов на брифинг след учредяването на партия „Републиканци за България“.

„България днес се нуждае от предсрочен вот, защото парламентът и изпълнителната власт вече са изчерпали всякакъв кредит на доверие“, заяви Цветанов. На въпрос на БГНЕС дали идеята на Красимир Каракачанов за експертен кабинет, която лансира тази седмица, е изход от ситуацията, той отговори отрицателно: „Във формата на този парламент всякакъв друг кабинет е неуместен. Това означава, че сегашното статукво трябва да бъде запазено. Единственият изход от тази сложна конфронтационна среда е само преминаване през предсрочни парламентарни избори“.

Цветанов е категоричен, че в много от случаите виждаме, че ГЕРБ и ДПС действат като едно цяло. Примерите за това са много, последният е от частичните местни избори в Момчилградско и Ардинско, където е издигнат само по един кандидат и той е от ДПС. „Ако попитате къде е ГЕРБ, ще видите, че ги няма“, каза Цветанов и добави, че българите мюсюлмани ще припознаят реалната алтернатива в „Републиканци за България“.

На днешното учредяване на партията са присъствали 1123 души. „Много бяха желаещите да присъстват, но няма как заради изискванията заради Ковид-19. Вече имаме над 4000 членове, които са се присъединили към политическа партия „Републиканци за България“. Съгласно българските закони те трябва да са над 2500, за да се пристъпи към регистрация на партията“, каза Цветанов.
Той обяви, че вече има репресии от страна на управляващите срещу „Републиканци за България“: „Има трима от учредителите, които заявиха, че ще участват. Днес се обадиха сутринта и казаха, че им е оказан натиск и няма как да дойдат. Те са от Силистренско“.
Силата на „Републиканци за България“ е, че този проект няма да бъде лидерски, каза Цветанов.

„В изпълнителния съвет има 31 човек, като към тях добавим председател и заместник-председател стават 33. Те ще обсъждат реални теми, за да се вземат ясни и дефинирани решения. Много е важно да няма лидерството, което досега е съществувало в партиите“, каза Цветанов.

Той съобщи, че за говорител ще бъде предложен Виктор Серафимов и обеща да виждаме множество лица, които ще бъдат говорители по отделните секторни политики.

За зааместник-председателят на партията бе избран човек, който живее и се реализира в чужбина. „Всяка една партия говори за българите в чужбина, но трябва да има реални действия. Тази връзка трябва да бъде с хора, които са успели. Такъв е Павел Вълнев, който на 22 години е заминал за САЩ. Започнал е да работи от най-ниската длъжност и сега на 40 години управлява компании, които са с милиарди долари. Това е човек, който е успял не благодарение на обществените поръчки, не благодарение на приватизационните сделки, а чрез неговия, труд, ентусиазъм и енергия, която иска да предаде на всички българи, които могат да се върнат и инвестират в страната ни“, каза Цветанов.

„Републиканци за България“ беше учредена днес

“Нека у вас да не остава усещането, че „Републиканци за България“ ще управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари”. С тези думи бившият втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов, учреди политическия си проект “Републиканци за България”.

Учредителното събрание започна с живо изпълнение на химните на Република България и на Европейския съюз в изпълнение на оперния певец Георги Пандуров.

- Advertisement -

Водещият Виктор Серафимов представи Цветан Цветанов като “един от най-успешните български политици, и идеолог на проекта „Републиканци за България“.

„Идеологът на този проект сте вие, вие носите енергията и всички заедно можем да направим промяна за България – прозрачност в управлението, ценности, които обединяват, а не разделят. Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести – а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В “Републиканци за България” ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната”, допълни Цветанов.

“Днес повече от всичко се нуждаем от политически проект, който да обединява всички, независимо от тяхната работа, раса или вярвания.

В края на едно ефективно управление ще имаме ефективно електронно управление, с което да знаем, че всички българи ще могат да гласуват по електронен път – това е ключът към високата избирателна активност и премахването на страха, който вирее в определени райони”, допълни Цветанов.

“Благодаря за това, че за всички тези години за политиката за българите в чужбина има един достоен човек – генералният ни консул в Чикаго – генерал Иван Анчев – неговият мандат приключи преди два дни, но от днес той е в “Републиканци за България”, подчерта Цветанов и допълни, че “знаещите и можещите имат място в този проект; щастлив съм, че много българи се върнаха от чужбина и застанаха с лицата си в проекта. За първи път хора с професионализма си застават с лицата си в този проект. Благодаря на целия екип и огромния обем свършена работа, както и на всички вас, които давате реалната енергия за посоката, в която да върви страната ни”, обърна се Цветанов към учредителите на партията.

“Ще се стремим в проекта ни да има диалог и нормалност на отношенията така, че всеки да има своето мнение. На агресията ще отговаряме с реални решения. Когато обсъждахме темата с устава на партията, много предложения дойдоха, но водещото бе този проект да не бъде лидерски проект на един човек, а да е подплатен с широк изпълнителен съвет, който да може когато се обсъждат дадени въпроси, да сме получили обективен резултат от експертизите на специалистите”, допълни Цветанов.

Политическата партия ще се ръководи от председател, чийто мандат ще бъде четиригодишен, като той може да бъде повторен само веднъж. “Трябва да се стремим към екипната работа и приемствеността в политиката. Нека да сме активни, давайте предложения. Радвам се, че всеки от вас носи тази енергия, но и че имаме правилната посока – искаме справедливост и съдебна реформа, която да отговаря на публичните очаквания, а не да има превземане на бизнеси на хората. Трябва да имаме прозрачност и приемственост във всяко едно наше решение, затова искаме да има секторни политики във всички сектори. Без тези сектори няма как да градим бъдещето. Най-важното е, че даваме възможност на всички граждани да има национален проект, който да обединява всички. През годините имах големи разочарования от разделенията по места, хората не искат да се връщат към омразата и разделянето на обществото”, каза още Цветанов.

“Благодаря на хората, които се присъединиха в Инициативния комитет, защото без тези успели и качествени хора, няма как да пристъпим към този проект. Имаме невъзможност да се работи в българския парламент и да се обсъждат финансовите теми за новия период от ЕС.

Сегашният парламент е изчерпал лимитът на доверие, затова колкото по-бързо има предсрочни избори с гаранция за повече честност в изборите, ние подкрепяме исканията на демократичната общност в България за предсрочни избори”, допълни Цветанов.

Много са тези, които ще ни упрекнат, че сме станали радетели на президентската институция. Различията ни с президента са били много ясни, но никога не съм се отклонявал от евроатлантическата посока на страната ни, и никога не съм влизал в междуличностни нападки, за да не подкопавам доверието в институциите, уточни Цветанов.

“Подкрепяме исканията за оставка, трябва да изградим ново доверие по места, защото без доверие няма как да се управлява. Партията е готова за преговори с всяка друга, която споделя ценностите й. Нека България да постигне тази енергийна независимост, която ще ни даде сила в Европа, нека имаме партньорство със САЩ, но европейските ценности да са ни пътеводител. Има много българи, които искат да се върнат, нека създадем тази високотехнологична среда, за да ги привлечем”, призова още Цветанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече