Ройтерс: Еврокомисията е притеснена от корупцията в България

0

- Advertisement -

Европейската комисия изразява притеснение от корупцията в България, става ясно от доклада й за върховенството на закона в ЕС.

Документът изразява притеснение за преследването на корупцията България и още 5 държави от съюза, съобщи „Ройтерс“. Според съдържанието на доклада, което агенцията е видяла преди официалното му разтпространяване по-късно днес, това са Унгария, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта.

- Advertisement -

Документът анализира и кризата, предизвикана от коронавируса, и я определя като „стрес тест за стабилността на върховенството на закона“, защото част от ограничителни мерки, въведени от държавите, са отишли твърде далеч.

„Когато извънредните правомощия отслабват взаимния контрол и баланса между взимащите решения, важността на проверката на тези решения от медиите и гражданското общество става още по-голяма. Но в определени страни членки медиите и гражданското общество бяха изправени пред нови препятствия.“, се казва в доклада.

В него не са пестени критики и на страни като Германия и Австрия, където се критикува правото на правителството да дава инструкции на прокурорите. Предизвикателствата към медиите и независимостта на правораздаването са ключови рискове за придържането към демократичните стандарти, се казвало още в текста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече