Илиян Йотова: Диалог между институциите би бил като съглашателство зад гърба на гражданите

0

- Advertisement -

„Диалог между институциите би изглеждал като съглашателство зад гърба на гражданите. Проблемът е много по-дълбок от коментара за междуличностни отношения между президент и премиер-министър. За да се излезе от тази криза, е необходима политическа стабилност, международен авторитет, обществена подкрепа“. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея „освен хората на улицата всяка вечер има по-голяма мощ на протеста в лицето на останалите български граждани, които нямат възможност да са на протеста, но го подкрепят“.

„Ситуацията е динамична. Характерът на протестите показва, че няма агресивни хора, с изключение на случаите на провокация“, добави тя.

„Винаги ще има критики към президента и към неговата независимост. Това е част от политическия живот. Излизането на президента сред хората от протеста беше по желание на самите хора. За тези години най-важното, което прави президентът, е да казва на глас това, което казват хората, които няма как да бъдат чути“, е мнението на вицепрезидента.

- Advertisement -

Илияна Йотова поясни, че има нова опорна точка в битката с президентската институция: „Да се прокара разделителна линия между партията, която е издигнала президента – (БСП), и самия президент. Дали основанията са политически или лични, не искам да гадая, защото за мен са важни сериозните процеси“.

По думите на вицепрезидента освен докладите за върховенството на закона ще продължи и мониторингът върху България за наблюдение и сътрудничество, а „това ще срива имиджа на страната ни в една доста разбъркана ситуация в Европейския съюз“.

„Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея“, коментира Йотова. Това каза преди седмици и евродепутатът Елена Йончева.

Йотова изрази неодобрението си спрямо решението на шестима депутати да напуснат парламентарната група на БСП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече