Явор Колев: Не напускам ГДБОП заради Васил Божков

0

- Advertisement -

Подадох оставка точно 22 години след като бях назначен, реших да дам рестарт на живота си, имам общо 25 години в системата на МВР, заяви пред Би Ти Ви Явор Колев. Той  беше един от основателите на отдела за борба с киберизмамите и представляваше ДАНС в Държавната комисия по хазарта.

Преди два месеца и половина директорът на отдела за киберпрестъпления Главната дирекция за борба с организираната престъпност подаде оставка. Придобил съм право на пенсия, още съм млад и енергичен и ще бъда полезен на обществото и в друга роля“, каза той.

Ще работя в друга роля- в частния сектор и неправителствени организации, преподавам в УНСС и в Пловдивския университет, обясни Явор Колев. Той остава обаче съветник по киберсигурност към Министерския съвет, като тази длъжност е на доброволни начала.

Не съм имал конфликт с когото и да било в МВР, заяви Явор Колев. „Участието ми в Комисията по хазарта беше в рамките на 2012 г. до 2019 г. Не бих могъл да коментирам работата ми там, тъй като има образувано следствено дело, аз съм разпитван като свидетел“, каза той.

    „Моите функции в тази роля бяха да не се допуска организирането на незаконни хазартни игри на територията на България. С наше участие беше променен Закона за хазарта в частта му за онлайн залаганията. Около 1 милиард по данни на статистиката изтичаха по това време през сайтове от Далечни Изток, което с промените и филтрацията на тези сайтове на българска територия, беше прекратено“, отбеляза Явор Колев.

Той обясни, че Държавната Комисия по хазарта има около 50-60 служители, които са разпределени в три дирекции. „Всички материали, които са постъпвали там, са били обработвани и на нас са ни докладвани в рамките на заседанията“, уточни Колев.

„Не мога да коментирам дали е имало влияние на Васил Божков в Комисията, защото не съм установявал такова влияние“, заяви той. По думите му не е имало натиск на който и да било хазартен оператор, така че противозаконно да му бъде даван лиценз.

„Интересно е, че всичките документи са получавани от Комисията като администрация, и от други държавни органи, които са компетентни за плащането на данъци, и това не е било установено, което и на мен ми е чудно“, коментира Явор Колев за това, че Васил Божков не си е плащал таксите.

- Advertisement -

Той подчерта, че неговите функции са били различни и там има други държавни органи, които са компетентни по плащането на данъци.

Не е постъпвала информация в ДАНС и ГДБОП за нерегламентирани отношения на председателя на Комисията с представители на хазартни оператори, заяви той.

    Напускането ми не е свързано с Комисията по хазарта, няма натиск от когото и да било за акта, който съм предприел, заяви Явор Колев. Той уточни, че не познава Васил Божков, както и никой друг хазартен оператор.

„Коронакризата е предизвикателство към всички сфери на обществения живот, в  това число и в киберсигурността. Кризата предизвика промени в бизнеса и промени в обучението. Хората бяха ограничени да стигат до работното си място и трябваше да работят от вкъщи, а това даде възможност на киберпрестъпници да атакуват компютърни системи, които се използват за придобиване на имотна облага или кражба на финансови средства“, посочи още експертът. 

    Според него задача на работодателите е да организират така работата, така че да не бъде атакувана. Те трябва да осигуряват корпоративни компютърни системи – лаптопи, които да се използват само за работа, посъветва Явор Колев. 

„Не е добре да се използват домашни компютърни системи, които са достъпни от всички членове на семейството, използват се за влизане в социални мрежи, игри, забавления, сваляне на филми, защото това създава рискове“, отбеляза Колев. 

Според него родителите трябва да изграждат доверие и да са наясно какво правят децата им на компютъра, защото детето може да стане жертва на зловредно влияние.

Той посъветва да се използват приложения за родителски контрол и да не дават възможност да се качват комуникатори като „Скайп“ или „Вайбър“. Според Колев трябва да се ограничава възможността на малки деца да имат профили в социалните мрежи. Педофилите атакуват така, чрез тях извеждат децата на улицата, каза още Явор Колев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече