Дупничани на бунт тази вечер: Вън мутрите от Дупница! Уволнение на Динев. Къде е Янек?

0

- Advertisement -

Дупница излиза на бунт тази вечер! За 18,30 часа тази вечер е обявен протест пред сградата на полицията в града. Организатор на бунта под надслов „Вън мутрите от Дупница! Уволнение на Динев. Къде е Янек?“ е дупничанинът Любомир Авджийски, юрист към Центъра за мониторинг на правосъдието.

„Преди два месеца, на 31 юли, в Дупница беше отвлечен Янек Миланов – дупничанин, който живее и работи във Франция. Усмихнат човек, с много приятели. Причината за отвличането, която е разпространена от свидетели и медии, е ревността на бодигард на братя Галеви – Васил Капланов. Изчезването на Янек не е изолиран случай, а част от добре развитата през последните 25 години мутренска култура. Много от нас виждаме, че дупнишката полиция забави и не извърши качествено разследване, за да прикрие извършителя/ите. Хората в града са разкъсвани между гнева и страха, но вярвам, че дупничани са смели и ще поискат промяна!

    Била извършена вътрешна проверка в МВР по случая и резултатите от нея щели да бъдат публикувани следващата седмица. Такива проверки сме виждали много, без резултати. Ето защо на 01.10.2020 г, четвъртък в 18.30 ч., ще бъда пред полицейското управление в Дупница, за да поискам отговорността и уволнението на началника на полицейското управление – Борислав Динев и изчистването на районната полиция и прокуратура от хората свързани с местната мафия. А също и да кажа „Вън мутрите от Дупница!“. Каня всеки, който иска да се присъедини! Заради собственото си достойнство и съвест и за да има какво да кажа един ден на децата си, като ме питат – „Ти какво направи, когато родният ти град беше мачкан? „

Страхът в Дупница трябва бъде пречупен, а институциите да бъдат освободени от влиянието на мафията!“, казва Авджийски в обръщението си към дупничани и съпричастни със случая.

„Янек е всеки един от нас. Не само, защото всеки от нас можеше да е на негово място, а защото всички сме виновни за неговото изчезване. Отговорни сме, защото си мълчахме десетилетия, докато Галевци и други мутри мачкаха бизнеси, достойнства, човешки съдби. Колективното мълчание пред физическия рекет, убийства и изнасилвания е съучастие.

    През това време дупнишките младежи се възхищаваха на мутрите и искаха да са като тях, а мнозина дупничани обясняваха колко добре и подредено било като били Галеви и „колко те правели за града“. Това е цинизъм от най-висока степен.

- Advertisement -

Янек и всички ние сме жертва на един и същи Стокхолмски синдром, при който мутри на местно и национално ниво ни мачкат десетилетия, но ние мълчим или дори им кимаме одобрително и се радваме на всяка троха, която ни подхвърлят.

Вече два месеца дупнишките прокуратура и полиция проспиват разследването, въпреки че дори децата знаят основни факти за отвличането на Янек.

На този фон и след един месец цинично мълчание, един главен прокурор дефилира неколкократно до Дупница, за да говори пред медии и да каже, че „разследването продължава“ или че „продължава с коне“.

    Сериозно ли? Сериозно ли ще се задоволим с този театър? Ефективната и работеща прокуратура и полиция говорят с резултати, а не с разходки и интервюта. Капланов беше покрит, докато не отмине общественото недоволство. Надявам се това недоволство да остане и да се превърне в справедлив гняв, понеже то е единственият шанс за Дупница – изчезването на един млад мъж да не остане без последствия.

Правно отговорните лица за разследването в Дупница, или по-точно за липсата на разследване са началникът на полицията и ръководството на прокуратурата в Дупница, както и техните шефове в Кюстендил и София.

Ето защо, единственото, което може да помогне на Янек и на Дупница е не полицейски конни разходки и интервюта, а търсенето на отговорност за закъснялото/липсващо/ разследване и за „местните зависимости“. Само така можем да изкупим поне частично изчезването на един млад мъж“, казва още Авджийски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече