Бойко не носи маска, а кой плаща глобите?

0

- Advertisement -

Данъкоплатците ще платят глобата, наложена на администрацията на Министерския съвет, заради това, че премиерът Бойко Борисов си позволи да ходи на закрито без предпазна маска. Това става ясно от отговор на РЗИ-Ловеч до в. „Сега“.

На 28 септември премиерът Борисов беше на посещение в Ловеч и околните села, където ходи във фирми и катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Тогава той за пореден път пренебрегна правилата, наложени от неговия кабинет – не сложи маска нито във фирмите, нито в църквата, като влезе в близък контакт с гражданите и отците, повечето от които също бяха без маски. От здравното министерство веднага съобщиха, че за нарушенията ще бъдат връчени актове за административни нарушения на организаторите на въпросното събитие, а също и на организаторите на конгреса на БСП и учредителните форуми на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Впоследствие на въпрос ще бъде ли глобен персонално и премиерът, както се процедира с всички други граждани, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се измъкна от конкретен отговор, като прехвърли горещия картоф на подчинените си от регионалната инспекция в Ловеч.

„Сега“ попита РЗИ-Ловеч наложени ли са глоби, на кого и в какъв размер за въпросните провинения. Оттам посочиха, че при въпросното посещение в храма „от публикуваните материали в национални и регионални медии се установи, че представителите на Министерския съвет са без маска или друго средство, прикриващо лицето, което е в нарушение на т. 5 от Заповед № РД-01-487/31.08.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с която са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна“. Поради това на 1 октомври т.г. е „съставен акт за административно нарушение на юридическо лице, а именно на Администрацията на МС, като организатор на събитието в Ловеч, представлявана от главния секретар на МС и изпратен за връчване“. Наказателното постановление се издава, след като актът се връчи и подпише. Според Закона за здравето имуществената санкция е от 500 до 2000 лв. за първо и от 2000 до 5000 лв. за повторно нарушение, поясняват от РЗИ. И допълват, че на територията на област Ловеч не са съставяни актове на политически партии.

- Advertisement -

Обясненията на РЗИ-Ловеч показват очевиден двоен стандарт при осъществяването на контрол за спазването на противоепидемичните мерки. Ако гражданин влезе в магазин без маска, на глоба подлежат и гражданинът, и магазинерът, който го е допуснал. Организаторите на посещението на премиера Борисов в Ловеч могат да носят отговорност за спазване на дистанция и пр., но няма как да поемат вместо премиера личната му отговорност за това, че отказва да носи маска в църква, където това е задължително според заповедите на здравния министър. По този начин Борисов за пореден път даде пример на населението как може да се нарушават правилата и след това да не се носи санкция за това. Той няколко пъти си позволи да се оплаква и шегува, че го глобявали за такова нарушение.

60 души са глобени за това, че не носят задължителните маски в градския транспорт в София за последните три месеца. Това обясниха пред bTV от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Проверките за маски се правят от 2 екипа, като при възможност се включва и трети.

ОТ ЦГМ допълниха, че са толерантни към пътници, които не носят маска, но имат такава в себе си. Репортер на „Сега“ засече в градския транспорт и контрольори без маски. За тях от ЦГМ не казват нищо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече