Нечувана наглост! Марешки не спира да строи в Морската градина във Варна

0

- Advertisement -

В Морската градина във Варна отново се строи, въпреки наложената още през 2012 г. забрана, пише „Дневник“. Този път в терен собственост на компанията „Марешки недвижими имоти“, свързана с лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки. Строителството продължава вече най-малко два месеца без реакция от страна на местната администрация, която официално твърди, че не е издавала строителни книжа за въпросния парцел, показа проверка на изданието.

Поредното нарушение на Общия устройствен план на Варна приет през 2012 г., се извършва в терен с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ и с площ от 3791 кв. м. Това показва справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Друга проверка – в Имотния регистър, сочи, че имотът е прехвърлен на компанията „Марешки недвижими имоти“ на 17 юни т.г. от дружеството „Варна фарма М“. Управител и на двете компании е 76 годишната Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на 69 компании и участва в управителните органи на 100. Самият Марешки е член на Съвета на директорите на „Марешки недвижими имоти“ заедно с майка си и съпругата си Светлана.

Няколко поредни огледа на мястото, където се извършва строителството показаха, че на обекта са взети всички мерки то да остане скрито до последния възможен момент. Според отбелязаното в кадастралната карта, в имота е имало една стара двуетажна сграда с 92 кв. м. застроена площ. На същото място обаче в момента се издига постройка очевидно по-висока от съществувалата. Тя е покрита с плътна зелена мрежа, което я прави трудно забележима сред дърветата в терена. В непосредствена близост до високата сграда в момента се строят още две едноетажни, които обаче не са отбелязани в Кадастъра, като съществували по-рано.

- Advertisement -

Строителните дейности започват още в ранните утринни часове, твърди „Дневник“. Малко преди 7 ч. в сряда на място вече са работели две земекопни машини.

Според неофициална информация от общинската администрация, с която „Дневник“ пише, че разполага, в момента в терена на „Марешки недвижими имоти“ се извършвал само ремонт на съществуваща сграда, за което не било необходимо строително разрешение.

Според текстовете на Закона за устройство на територията строителни разрешения не се изискват само за извършването на „текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации“, „на елементите на техническата инфраструктура, с които не се променят трасето и техническата инфраструктура“, „теренна консервация на недвижими културни ценности“ и т.н.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече