Приятел на приятел на Калин Вельов е автор на неграмотното писмо. Перкусионистът-депутат се опитва да „преподава“ журналистика

0

- Advertisement -

Неграмотното писмо, което фейсбук потребителка от Стара Загора беше приписала на Комисията по култура в НС, се оказа написано от приятел на приятел на Калин Вельов.

Самият перкусионист, който в момента е и депутат от ГЕРБ, побърза да се разграничи от безобразната депеша, като пусна извънредно грамотен статус във Фейсбук, който Говори открито публикува най-долу.

Колегите от „Сега“ разговаряха със зам.-областния управител Красимир Червилов от ВМРО за уточнения. Червилов наредил на свой технически сътрудник да напише покана към културните дейци в града за среща на 6 октомври с депутата от ГЕРБ Калин Вельов. „Аз просто му казах каква да е структурата на поканата. Но той я е написал така“, каза Червилов и подчерта, че поканата е изпратена не в административното му качество, а в лично. Техническият сътрудник не бил служител на областната управа, а просто помагал на Червилов в частната му дейност. Червилов е приятел с Вельов, преди да стане зам.-областен управител е бил зам.-директор на Старозагорската опера. Заради скандала неграмотната покана зам.-областният управител се зарече вече да проверява всеки текст, който излиза от негово име. 

Говори открито припомня, че фейсбук потребителката Златина Караенева от Кукления театър в Стара Загора публикува безобразно неграмотната покана в социалната мрежа, посочвайки  10 правописни, пунктуационни и стилистични грешки в краткия текст,  с който от името на депутата Калин Вельов се канят шефовете на културните институции в Стара Загора на среща на 6 октомври. В поканата се мъдри и загадъчното съждение „…сме поставени да преодоляваме трудности, ставащи все по-ненужно непосилни за преодоляване“. 

Говори открито публикува позицията на самия Калин Вельов по казуса:

Ето какво написах до в. „Сега“.. и това си е пример за фалшива новина!

Уважаеми журналисти от в. „Сега“,

- Advertisement -

Днес прочетох статия във Вашия вестник със заглавие „Неграмотно писмо на Комисията по култура в НС се появи във Фейсбук“.

Длъжен съм да напиша опровержение на това Ваше некоректно твърдение, което бих могъл директно да определя като фалшива новина. Писмото, което цитирате и аз с учудване прочетох, наистина е изпълнено с множество грешки и неточности. Публикуваното писмо не е написано от мен – Калин Вельов, още по-малко от името на Комисията по култура и медии или от неин служител. Бих искал също да отбележа, че никога не бих си позволил да намеся или подпиша колегите от Комисията по култура и медии в инициатива, която е лично моя и не е потвърдена официално от комисията.

Съобщенията относно срещите, които организирам с гилдията на културата в основните градове на България и са написани от мое име, може да проследите и прочетете на страницате ми в социалните мрежи и те са само и единствено в лично качество. Вероятно писмото, което цитирате, има автор и е подписано от него или от името на областна структура или институт и е коректно да цитирате истината, а не да намесвате несправедливо и тенденциозно Комисията по култура и медии или мен като автор на текста! Считам, че в сериозната журналистика е редно информацията да бъде проверявана.

С уважение, Калин Вельов

Говори открито показва как Вельов е поредният гербер, който се опитва да изопачи действителността и да я представи за фалшива новина.

Никъде в оригиналния критичен материал не е написано, че писмото е собственоръчно сътворено от Калин Вельов. Пише само, че е от негово име, което е точно така. Кое тук е фалшивата новина, питаме ние?

Освен това искаме да напомним на господин читателя Калин Вельов, че няма как да е прочел във ВЕСТНИК „Сега“ статията, тъй като на хартиен носител той излиза само един път в седмицата, в събота, а през седмицата е онлайн медия, но не и ВЕСТНИК.

В позицията си той посочва, че срещите с културни дейци са си лично негова инициатива. Говори открито пита защо в организирането им е замесен зам.-областен управител, че и негов служител.

Накрая перкусионистът-депутат-читател Вельов обяснява, че журналистите трябва да си проверяват информацията. Говори открито му напомня думите на Джордж Оруел, че „журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е пиар“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече