Атанас Семов: Властта непрекъснато лъже гражданите си и Европа за реформи, промени и напредък

0

- Advertisement -

Един документ – много прочити. След доклада на Европейската комисия последва и резолюция на Европейския парламент за върховенството на закона в България.

Конституционният съдия Атанас Семов определи доклада като „шамар“.

    „Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа“, каза в „Тази събота“ Семов.

Според него трябва да се притесняваме най-много от констатацията за рецидив.

„България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада“, смята конституционният съдия.

Според него трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже гражданите си и Европа за реформи, промени и напредък.

- Advertisement -

„В този смисъл докладът трябва да се чете като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията. Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им“, на мнение е Атанас Семов.

По думите му у нас има борба за това кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея.

    „В правосъдната система на България работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Въпросът обаче не е кой, а защо. Има политически и правни механизми, които позволяват това и знаем част от тях. Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза – несъвместими с европейската ценностна система“, коментира още Семов.

По думите му е недопустимо отново този доклад да мине тихо като през пустиня и „да потъне в пушилката на джипа“.

„Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа“, каза Атанас Семов.

„Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България и е време да се върнем към нея“, заключи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече