Ивайло Калфин: Социалната система е чувал с много кръпки

0

- Advertisement -

Много неща плачат за реформи в България. В социалната сфера трябва да се пренаредят въобще приоритетите. Тя е чувал с много кръпки – давано е на всеки по малко и в крайна сметка никой не получава от социалната система това, от което има нужда.“ Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, бивш социален и външен министър и евродепутат.

Относно анонсираното от управляващите увеличение на социални плащания за догодина Калфин коментира, че „всички пари, които се налеят допълнително в публични услуги, са добре дошли“, защото имаме най-лошите публични услуги в целия Европейски съюз.

„Тук има едно голямо „но“ – тези пари очевидно е, че няма да дойдат от по-високи данъци, ще дойдат от спестявания. Какви са тези спестявания? Виждаме всяка година как декември се харчат между 1.5 и 2 милиарда лева в рамките на няколко седмици. На практика правителството стиска кранчето и го затваря цяла година (и към момента бюджетът е събрал повече пари, отколкото е похарчил, и това е в разгара на кризата с коронавируса), за да може ноември, декември, януари да харчи свободно и без много парламентарен контрол. Тези пари ги обещават. Големият въпрос за мен е дали това са добре похарчени средства.“

Според Калфин много по-добре е вместо да се раздават детски надбавки на калпак, тези пари да отидат „там, където е концентрирана бедността“, защото 40 лева са едно за човек с доход 600 лева и друго за този с доход от 6 хиляди лева. Същото по думите му се отнася и за 50-те лева на пенсионерите.

„Те идват като някакво благодеяние. Това са хора, които са си заработили пенсиите. Ако искаш да спазваш пенсионния модел, трябва да се отчитат две условия – кой колко дълго се е осигурявал и каква сума е внасял. С всички тези изменения – с по 50-те лева сега, с вдигането на минималната пенсия, с това, което се предвижда за догодина – увеличаване на едни пенсии с 5%, а на други с 10%  изцяло се разрушава нормалния пенсионен модел. Оттук нататък стои въпросът кой точно и какъв стимул ще има да се пенсионира, след като пенсията е въпрос на решение на някое правителство някой ден“, коментира бившият социален министър. 

- Advertisement -

„Това е изцяло предизборно – целта е да се купят гласове, да се купят хора, да се каже – вижте колко много пари даваме. Това е с цената на още по-голямо обезсмисляне на нормалните системи, които искаме да функционират в една държава. С 50 лева или с 40 лева детски няма да се реши нито един проблем, но ще се създадат много проблеми в логиката на публичните финанси и доверието на хората в тях“, смята Ивайло Калфин.

Резолюцията за върховенството на закона е много остра към България и поставя въпроси, които не се поставят даже на страни-кандидатки. Тази резолюция, който и да управлява България, ще тежи на държавата ни дълго време, подчерта Калфин.

„ЕС няма силни инструменти да ни реши проблемите, както много българи очакват, но пък вижда всичко и може да даде добра оценка какво се случва в България. В случая тази оценка е много негативна.“

Показателно според Калфин е, че големите политически групи, с изключение на тази на ЕНП, в която членува ГЕРБ, са подкрепили резолюцията. „Тя не мина „на косъм“ или с няколко гласа разлика. Това е мнението на институция за България и то важна европейска институция. Очаквам години напред да ни припомнят текстовете от нея, който и да управлява България.“

България е стигматизирана като проблемна страна и всяко правителство се опитва да излезе от тази стигма. С една подобна резолюция страната ни се връща много назад, отбеляза още Ивайло Калфин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече