Йончева: ГЕРБ отклонява вниманието от същността на Резолюцията за върховенството на закона

0

- Advertisement -

България няма проблем с македонското малцинство, но някои политически сили си го измислят, за да се отклони вниманието от същността на резолюцията. Това коментира евродепутатът Елена Йончева пред БНР.

„Резолюцията е за върховенството на закона и в нея има 25 точки, в които се говори за това, че България нарушава принципите на демокрацията и върховенството на закона. ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието от същността на Резолюцията. В медиите се появяват преводи на част от Резолюцията и част от пасажи и така се изкривява цялата Резолюция. Тя не е за Истанбулската конвенция. В нея няма думата македонско малцинство, ОМО „Илинден“. В нея се говори за Истанбулската конвенция, но се казва да се приемат тези части от нея, които не противоречат на Българската Конституция. Резолюцията е за нарушаване на върховенството на закона в България и за това, че България излиза от европейския демократичен път. Тя е своеобразен списък на това, което Борисов и ГЕРБ правят в България в последните 10 г. В момента последователно ГЕРБ и националистите се опитват да изместят същността на тази резолюция и да призоват към несъществуващи проблеми“, заяви Йончева.

- Advertisement -

На въпрос дали се чувства като национален предател, Йончева посочи: 

„Национални предаватели са ГЕРБ и г-н Борисов и те това го показват в последните 10 години. Резолюцията за България е огромен успех за всички българи. Това е резолюция в защита на България“.

„България няма проблем с македонското малцинство, защото имаме и Договор за сътрудничество и приятелство със Северна Македония, но България има проблем с борбата с корупцията, с неравенството, с медийната свобода. Тези въпроси не са решение и докато създаваме проблеми и определено политически сили си ги измислят там, за да се отклони вниманието, ние позволяваме на истинските проблеми да продължат да растат и да тровят обществото. Затова хората са по улиците“, посочи тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече