Истината: Не поръчкови убийци, а бъбреци умориха генерал Любен Гоцев

0

- Advertisement -

Легендарният генерал от ДС успя за отбележи 90-годишнината си

Като истински бохем си отиде митичният генерал Любен Гоцев. Той почина в нощта на 7 октомври, но успя преди това да отбележи шумно 90-ия си рожден ден. На 3 март тази година в ресторант „Монтерей“ той почерпи не веднъж, а цели три пъти – първо семейството си, а после своите стари съратници от кръга „Монтерей“, генерали, съдии, прокурори, бавкери, както и бивши митничари.

Уважение пред 90-годишния генерал засвидетелстваха и единствените българи, собственици на банки към момента – Младен Михалев-Маджо и Петя Славова.

Той се ражда в семейството на сарач – така се наричат занаятчиите, който обработват кожи и правят седла и хамути. Баща му се влива в редиците на БКП след 9 септември, а по същото време юношата Любен става член на РМС. През 1955 година е изпратен да следва в Московския държавен институт за международни отношения. След завръщането си е оперативен работник в първо управление на ДС (Външно разузнаване), като от 1974 година е негов зам.-шеф.

- Advertisement -

През 1990 година Гоцев ръководи предизборния щаб на БСП и е избарн за депутат във Великото народно събрание. Там е шеф на парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика. Венецът в кариерата му е между септември и декември 1990 година, когато е външен министър. След края на мандата през есента на 1991 година и идването на власт на СДС се пенсионира и става съдружник в множество фирми. Не приемаше обаче обвиненията, че лично е отговарял за раздаването на куфарчетата с пари на БКП след 10 ноември.

Факт обаче е, че заради активността си и в сферата на финансите бе нарочен като мишена на поръчкови убийци. Случаят стигна до съд и там генералът заяви, че няма и представа кой би имал интерес от кончината му. Тази работа свършиха болните му бъбреци, от които той страдаше от години.

Автор: Здравка Стоянова

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече