Ренета Инджова: Само служебен кабинет може да прочисти пътя към честни избори

0

- Advertisement -

Прочистването на обществото от метастазите на псевдопрехода, който ние 30 години мъчим, блъскаме и не се получава, е единствено възможно със служебни кабинети, заяви в интервю за БГНЕС първата жена министър-председател на България Ренета Инджова.

На 13 октомври се навършват 26 години от указа на президента Жельо Желев, с който тя през 1994 г. оглавява първото служебно правителството в новата история на страната.

„В рамките на 30 години успяхме да дискредитираме и тази конституционна форма, която не бива да се забравя, че е единственият начин за излизане от политическа, институционална, а и морална криза, в каквато се намираме в момента. Признаците на попадане в дълбока морална криза ги видях още по времето на първия кабинет, с всичко натрупано от „дълбоката държава“ през времето на проф. Любен Беров, които предшестваха този кабинет“, спомня си Ренета Инджова.

България обаче отново се намира в политическа криза, изходът от който отново е възможно да бъде служебно правителство. „Нека да не продължаваме с мантрите, че един служебен кабинет трябва да прави само избори. Избори по сегашния модел, със сегашните законови промени, със сегашните ръководители на ЦИК и органите, които ще ги осъществят, не гарантират никакви честни избори. Ако се проведат по този начин, много е вероятно изборите да бъдат оспорени. Един служебен кабинет трябва да извърши всичко, което е необходимо, за да прочисти пътя за честни и свободни избори“, категорична е Ренета Инджова.

Според нея обаче днешните политически сили не желаят да отстъпят тази необходимост на президентската институция.

- Advertisement -

„За първи път служебен кабинет се привижда от хората като кабинет, който ще проведе операция „чисти ръце“ и въвеждане на правов ред, върховенство на закона и санкциониране на досега извършилите престъпления. Когато чуха тези неща, властници се хванаха за властта като удавници за сламка. Независимо от кризата, която предизвикват с продължаването да стоят на власт, не съзнават поражения, които нанасят върху обществото“, коментира още бившият служебен премиер.

За нея обаче това има и положителен елемент, защото именно така пороците на българската управленска класа са станали видими за целия свят.

„Може би, в момента, България е единствената точка на света, в която 95 дни хората всеки ден искат оставката на проваленото, корумпирано и престъпно управление на кликата на Борисов. Всички международни фактори и най-вече ЕС, видяха какви проблеми има в страната, възникнали в страната не без тяхното участие“, допълни още тя.

Във връзка с констатациите, че протестът в България едва ли не „дърпа страната назад в развитието“, Ренета Инджова мисли така: „Къде по-назад? България е на последно място по всички възможни показатели. Значи протестът я дърпа назад, а не 11-те години, в които никой не знаеше по какви правила, по какви критерии, с какви експертизи и с какъв акъл управляват управляващите“.

Раздаването на пари на калпак пък далеч не намира за нещо ново. „Разпределението на ресурсите се извършва абсолютно волунтаристично, своеволно и несъобразено с необходимостта на икономическото развитие критерий. На всички фирми се раздават обществени поръчки не по необходимостта и конкурентоспособността, не по ефекта за стопанството, а по приближеността до властващите. Сегашното разпределение на парите вече е върхът на арогантността, защото се прави не, за да се задоволят приближението, а да се отдалечи падането властта“, смята първата жена премиер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече