Проф. Дуранкев: Държавата я очаква по-тежка зима от 1997-а година

0

- Advertisement -

„ЕС не е приел своя бюджет и не е ясно какво ще получим, затова трябва да се мисли отговорно, пестеливо и най-вече консенсусно“, каза проф. Боян Дуранкев и прогнозира първата по-тежка зима от 1997-а година, но уточни, че трудностите ще са за държавата, а не за гражданите, „защото управляващите ще трябва да вземат безкрайно отговорни решения и то не само за догодина, но и за далечното бъдеще“. Той подчерта, че няма друга държава, в която всички институции „да са на нож“ една срещу друга.

„В момента прогнозите са повече дело на астролози, отколкото на икономисти, причината за това е проста – намираме се в средата на октомври, а не е ясно онова, което броди из Европа и света – коронавирусът, какви ограничения ще наложи, но е ясно, че тези, които изпуснаха влака за решаване на този проблем – като България, за разлика от Австралия, Тайван и Китай, вероятно ще се наложат рестрикции, въпреки че те се отлагат. Колкото по-късно дойдат, толкова по-зле“, коментира икономистът.

- Advertisement -

Има спад на потреблението в страната с около 3% от началото на годината, посочи проф. Дуранкев и добави, че дори няма инфлация.

Той изказа учудване от „раздаването на пари на калпак в края на мандата, когато е редно правителството да си направи актуализация на бюджета и да подготви кризисен бюджет за 2021-ва, с прогнози за 2022-ра година“.

„Ако спаднем с 5% през тази година, това означава, че след това можем да се върнем на старото ниво, ако всичко се развива добре, някъде към 2023-та година. … Държавата трябва доста резервирано да се отнася към бюджета“, подчерта проф. Дуранкев.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече