София е в дъното на класацията на европейските столици

0

- Advertisement -

Повечето софиянци смятат града си за прекалено шумен, с мръсен въздух, неподходящ за живот на възрастни хора и млади семейства с деца, недоволни са от общинската администрация, нямат доверие на съгражданите си и се страхуват да се разхождат нощем сами. Въпреки това те си харесват града и твърдят, че животът им се е подобрил с сравнение с преди пет години, сред най-доволните от градския транспорт в Европа са, смятат финансовото си състояние за добро и че лесно могат да си намерят работа. Това стана ясно в ежегодния доклад на Европейската комисия за качеството на живот в европейските градове, който бе представен в Брюксел във вторник.

Освен София в доклада, представен накратко от еврокомисаря по регионалното развитие Елиза Ферейра, е включен и Бургас. Крайморският град се нарежда около средата на класацията по повечето показатели.

Най-задоволени от живота в своя град са жителите на Копенхаген, Стокхолм, Цюрих, Гданск, Брага, Осло, Хамбург, Рен и Кардиф – между 98 и 87 на сто от тях. На дъното са Белград, Палермо, Атина, Истанбул, Скопие, Тирана, Неапол, Рим и унгарския Мисколс. Около 84 на сто от софиянци са доволни от града си.

Доволни от работата си са повечето жители на проучените градове, като най-много си харесват работата жителите на Германия, Швейцария, Австрия, Чехия и Словакия, а най-малко – в Гърция, Италия, Унгария и Испания. В София и Бургас това важи за около 65-72 на сто от хората.

- Advertisement -

София е на предпоследно място и по мнението на хората, че градът е добро място за живот на възрастни хора. 44 процента смятат така, докато на същото мнение са 99 на сто от хората в първенеца по този показател – датския град Олборг. Но като цяло докладът сочи, че в европейските градове 24 на сто от хората, които се пенсионират, предпочитат да се преместят на по-спокойно и по-зелено място.

Българската столица е в долната част на класацията като град, добър за живот на млади семейства с деца. 60 процента от жителите смята така, докато на същото мнение за своя град са 99 на сто от хората в Глазгоу, Лайпциг и Кардиф, сочи още европейският доклад.

София е в челната десетка по използване на градски транспорт. 55 на сто от хората казват, че се возят на градски автобус, трамвай или тролей. На първо място по този показател е Лондон, където 59 на сто от жителите ползват градския транспорт. На дъното е Подгорица – едва 24 на сто от хората там се качват на обществени возила. Ката цяло проучването сочи, че делът на жените, учащите и пенсионерите в градския транспорт е по-висок.

Българската столица е на дъното и по брой велосипедисти – на предпоследно място с 8 на сто каращи колелета, докато на върха е Грьонинген с 42 на сто от населението велосипедисти, следван от Амстердам и Копенхаген с 40 и 37 на сто велосипедисти. В Бургас велосипедистите са около 14 процента. Като цяло младежите от 15 до 24 години използват дойно повече велосипеда като средство за придвижване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече