Народът победи: Бойко се изплаши и отмени маските на открито (ВИЖТЕ ЗАЩО)

0

- Advertisement -

Бойко Борисов се изплаши от народния гняв заради нелепата заповед за носене маски на открито! След два дни масово недоволство, вълнения и съмнения къде, кога и за кого носенето на маски ще стане задължително, днес на правителственото заседание премиерът от СИК влезе в обичайната си роля на доброто ченге и даде следните наставления на здравния министър, който днес трябва да подпише заповед по въпроса:

„Настоявам в нея (заповедта – б.р.) да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, разпореди Борисов.

Премиерът изтъкна, че „обществата по света са разделени и броят на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, все повече хора подлагат на съмнения всички мерки в защита на здравето“.

„Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани!“, подчерта Борисов.

У нас обаче видимо липсва какъвто и да е контрол, а личен пример за това дава самият премиер, който нарушава заповедите, но остава ненаказан. Както „Сега“ многократно писа, глобата за влизането му без маска в ловешка църква ще платят данъкоплатците, тъй като РЗИ-Ловеч не посмя да му я наложи и вместо това санкционира Министерския съвет, защото той бил организатор на визитата. За всеки друг гражданин носенето на маска на задължителните за това места е лична отговорност.

В същото видео премиерът обяви оптимистимно, че вече са обезпечени доставките на лекарствения продукт ремдeсивир, „с който се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.“

- Advertisement -

В училище

„В час маски няма да се носят. Новото е, че на двора учениците вече ще трябва да носят маски, ако се смесват с други класове или изчакват родителите си“. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви по повод новото изискване за носене на маски на открито, което се очаква да влезе в сила от утре.

По думите му наблюденията на МОН показват, че изискването за невзаимодействие между паралелките се нарушава най-често в дворовете, затова се налага и тази промяна. Ако обаче учениците имат занимания на двора, няма да носят маски, уточни той.

Вълчев обясни, че в момента дискусионният въпрос е за носенето на шлемове – те са по-ефективни при педагогическото взаимодействие, но от гледна точка на предпазване имат по-малък ефект. Затова и препоръча на учителите в класните стаи да използват шлемове, но по коридорите да слагат маски.

Към момента заразените с Ковид-19 ученици са 300, а учителите с положителни тестове – 293. При педагозите заболяваемостта е по-висока от средната за страната, но това е нормално за колективи, които работят в затворени помещения и с много часове взаимодействие, посочи министърът.

По повод смъртта на учителка в Търговище и отказа на класа й да ходи на училище, той заяви, че положението е притеснително предимно в първо средно училище „Св. Седмочисленици“, където 18% от учениците са със симптоми на коронавирус, а 250 ученици са подали заявления за обучение в онлай среда.

Това, по думите му, е индикатор за психоза, като надеждата му е, че скоро тези заявления ще бъдат оттеглени. Иначе, в страната около 550 деца се обучават от вкъщи по желание на родителите, и още толкова – 500-600 – поради здравословни причини.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече