Протест пред ВСС преди обсъждането на процедура за предсрочно освобождаване на Гешев

0

- Advertisement -

С протест под прозорците си и викове „оставка“,  Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев. 

Представители на „Боец“, „Да България“ и „Правосъдие за всеки“ се събраха около 9:30 ч – преди заседанието на кадровиците, за да подкрепят позицията на съдиите, че „пoвeдeниeтo нa Обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa“. В дневния ред на Съвета е и позиция  на Асоциация на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев.   

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори.

- Advertisement -

Три седмици след оповестяването му, Висшият съдебен съвет обсъжда първия доклад на Европейската комисия за България по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото. До този момент нито един от съдебните кадровици не е коментирал констатациите, свързани със съдебната система.

„Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи“, пише в евродоклада.  Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на съвета.

Статутът на обвинител номер едно е самостоятелен акцент в доклада. Очакванията на ЕК е в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разледване на главния прокурор, като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

Първата точка в заседанието на съдебните кадровици е  обръщението на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което се иска оценка и евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, но и насрещната реакция на Асоциацията на прокурорите в България  в защита на обвинител номер едно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече