Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения

0

- Advertisement -

Българската асоциация на заведенията е взела решение за отправяне на конкретно искане към държавата да обезщети работниците на трудов договор в нощните заведения, които са затворени, съобщи пред Радио София Лъчезар Захариев от асоциацията.

„Всички вече са наясно, че броят на заразените ще нараства рязко през следващите 14 дни, но какъв е смисълът на решението да бъде затворен един сектор, като увеличението ще бъде факт, дори той да не работи,“ попита Захариев.

Българската асоциация на заведенията ще проведе ново събрание в края на този период, за да се изясни дали нощните клубове ще останат затворени или ще има промяна и тогава ще бъде взето решение за действията, които ще бъдат предприети.

- Advertisement -

Позицията на здравните власти по отношение на работата на нощните заведения изрази д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз:

„Там, където не може да се гарантира дори теоретично дистанция и спазването на противоепидемични мерки, би трябвало временно да се преустанови работа. В ресторантите и кафетата е възможно и ние смятаме, че не е редно да бъдат затваряни. Но клубове и дискотеки, където се танцува и има музика, няма как да бъде осигурена дистанция между хората. Проверките на РЗИ са показали, че в по-големия брой от случаите вътре е имало повече посетители, отколкото е допустимо.“

Причините за драстично повишаване на броя на заразените са комплексни – повече хора се прибират в затворени помещения, които по-малко се проветряват. От друга страна е намаляло вниманието към прилагането на мерките. В резултат на това много безсимптомни носители на вируса са се разпространили дифузно сред населението, отбеляза д-р Маджаров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече