Студентите стягат бунт срещу затварянето на университетите

0

- Advertisement -

Студентски бунт назрява след заповедта на министъра на здравеопазването, която затвори за две седмици гимназиите и висшите училища и прати младежите да учат в електронна среда.

Днес на среща на Студентския съвет в Аграрния университет студентите са изразили опасения, че забраната ще продължи и след първоначалния срок от 14 дни. Предупредиха, че са готови за протестни действия, ако това стане, каза председателят Христо Козаров.

Младежите подготвят свое становище, което ще пратят до МОН и МЗ. В него настояват да се остави възможността ректорите да взимат локални решения според ситуацията във висшите училища.

Очаква се към позицията на студентите от Аграрния да се присъединят и техните колеги от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и Университета по хранителни технологии.

В нашия университет няма нито един болен преподавател, а случаите на заразени студенти са само два – на младежи от Каварна и Търговище, които не са били контактни, изтъкна Козаров. Затова е неоправдано да се блокират присъствените занятия.

- Advertisement -

Най-притеснително за него и колегите му е, че затварянето прави невъзможно взимането на практиките. За да избегне именно такава ситуация при влошаване на епидемичната обстановка, ръководството на Аграрния университет предварително изтегли до края на ноември тези занимания.

„Сега не можем да ги проведем. Пред същия проблем бяхме изправени и миналата пролет, като има невзети още оттогава. Изправяме се пред невъзможност да се дипломираме“, обясни Козаров, който е студент в последен курс.

В същото време учебното заведение разполага с големи бази, които да осигурят спазване на мерките, разписани са и се следват такива регламенти. „А и на полето не може да се заразим. Как обаче, ако ни спрат от полето, ще станем агрономи?”, питат студентите от Аграрния.

Категорични са, че за вуза най-големият компромис при ситуация като сегашната е хибридно обучение – именно така започна академичната година.

На срещата студенти са изразили и намерението си да замразят следването, ако се окаже, че скоро не могат да се върнат на лекции и упражнения. Заявили са дори, че при такова положение няма да внесат таксите си за втория семестър. Ако това се случи, вузовете ще бъдат изправени пред безпрецедентна ситуация.

Студентите  очакват отново проблеми и по отношение на общежитията – при по-дълъг период на онлайн обучение повечето се прибират по домовете си, но не са освободили стаите и продължават да дължат таксите. През пролетта след намесата на министъра на образованието бе направен компромис и те бяха намалени, припомня „Марица“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече