Страната ни прокуди над 53 000 български лекари в чужбина

0

- Advertisement -

Недостигът на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния в дълбока криза, пише немският в. „Тагесшпигел“. Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, общо над 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето в Германия.

- Advertisement -

Статистиката е особено отчайваща на фона на стремглаво покачващия се брой на заразени с Ковид-19. Но кабинетът Борисов сам призна, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти – професионалисти. Статистиката на БЛС е по-скромна и сочи тревожни, но по-малки числа: годишно у нас завършват 650 лекари, а 450 от тях напускат страната. Само между 2015 и 2017 г., България са оставили 1692-ма медици и са се установили в различни държави предимно в ЕС.

В момента в Германия например практикуват близо 1700 лекари с български паспорт, но има и една необхваната от статистиката голяма част наши лекари, които вече са получили германско гражданство.Експертите от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в у нас и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече