Криза не се управлява като се разчита на съвестта на хората

0

- Advertisement -

Криза не се управлява като се разчита на съвестта на хората„, каза пред БНР проф. Преслав Димитров – декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и добави:

Преди месец прогнозите ни бяха доста по-умерени. Но сега, ако не се вземат много, много строги мерки на институционално равнище, но и много активна кампания към българското население, както и налагане на санкции, месеците, които предстоят, ще бъдат трудни. Трябва да се съобразят и възможностите на здравната система да поеме новите случаи. Представете си при 3 или 4 пъти повече случаи. Това може да бъде избегнато, ако се действа сега и веднага„. Той уточни, че за прогнозата е използван методът на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при наличие на тенденции за циклично развитие.

Професорът подчерта, че отношение на икономиката го плаши какво ще се случи след 6 месеца:

- Advertisement -

Не се вземаха мерки, за да се запази икономиката. Но какво ще се случи, ако след тези 6 месеца сме в същата ситуация. Това нещо трябва да се проиграе като сценарий и да се мисли добронамерено и трезво за следващата година-две и за българската икономика, и за икономиката на ЕС“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Преслав Димитров беше категоричен, че трябва в най-кратък срок да се създаде национален център, който да управлява кризата, който да има правомощията да налага строги санкции и строг режим на поведение:

„Да може, когато е възможно, да се отпуска глътка въздух на отделните сектори. Второ – средствата, които ще се вливат за подпомагане на сектори и индустрии, трябва да бъдат насочени и към крайния потребител. Малкият човек да чувства загрижеността на държавата, а да не се чувства изоставен на собственото си решение“.

Според него, ако не се стимулира крайното потребление, икономиката ще полети надолу стремглаво.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече