Писателят Захари Карабашлиев: Протестите приключиха, трябва да сме будни на изборите

0

- Advertisement -

„Усърдно празнуваме будителите, но знае се какво е отношението в исторически план на целия народ, а и на политиците към тях. Имам особено отношение към Деня на будителите, защото често фетишизираме празниците или позиции и ги превръщаме в нещо, което се почита само един път в годината“, каза пред БНР писателят Захари Карабашлиев.

Той посочи Йордан Йовков като будител – в истинския смисъл – учител, писател, общественик.

„Честваме будителите стотина години, след като са починали. Нашите будители се превръщат в такива, след като си заминат от този свят“, посочи писателят. 

За хората като пълнеж

„Не намирам думи, за да изразя отношението си към бившия министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората – като към пълнеж. Можете ли да си представите цивилизована страна, в която бивш министър се изказва за хора като за пълнеж. За мен това е окончателна диагноза на този режим, който е допуснал толкова високо във властта такъв човек, а и диагноза за този човек“, коментира Захари Карабашлиев във връзка с позиция на Рашидов, в която е споменат и той.

„Описах в свой текст случая. Говорим за една наглост и лъжа. В Брюксел бяха поканен от постоянното представителство да произнеса реч за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар. … Ако за неща, които са лесно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за проверяване“, посочи писателят.

Подкрепата и благодарността

„Не съм подкрепял ГЕРБ, аз подкрепям българския дух, слово и идентичност. Не мога да подкрепям политическа формация, за да получа облаги. Това е нелепо“, заяви Карабашлиев, който е сред подписалите отвореното писмо с искане на оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, председателя на комисията по културата Вежди Рашидов и парламентарната председателка Цвета Караянчева.

- Advertisement -

„В днешно време продължаваме с рефлекса, че политиката е нещо мръсно и ние не трябва да се бъркаме там. Това е добре използвано от политиците. Ето една удобна група, която я разкарваме, като ги овъртолваме в нашия дискурс и т.н. Веднага този глас на разум и истина бива маргинализиран. Аз не страня от тези неща – на протестите бях от първия ден, за мен е било най-естественото нещо да протестирам, да изразя гражданската си позиция, да подпиша (отвореното писмо – б.р.)“.

Протестите приключиха, трябва да сме будни на изборите

Според Захари Карабашлиев вече е ясно, че няма да има предсрочни избори:

„За мен протестите приключиха около 2-ри октомври и така беше редно. … Редно е сега всеки да си отиде у дома и да се готви за изборите, да сме будни на изборите. Няма нужда от протести вече. Няма нужда от хора да студуват по улиците и да се заразяват един друг. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести“.  

Той сподели, че в началото е мислел, че предсрочните избори са неизбежни, защото е давал по-голям кредит на хората във властта:

„Идеята, че можеш да продължиш един ден повече да си във властта, при положение, че е доказано, че това си ти (снимките и записите – б.р.) – каква работа имаш да държиш властта на всяка цена, но – сгрешил съм“.

Общественото мнение е събудено, а това никой не го беше мечтал през март, коментира още Карабашлиев.

Насложиха се четири кризи

По думите на писателя в момента в страната са се насложили четири кризи – здравна, политическа, икономическа и морална криза, която демонстрират управляващите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече