Ново 20: Лекарите са виновни за дефицита на лекарствата в аптеките

0

- Advertisement -

„В условия на дефицит сме и складовете доставят на аптеките до 10 кутии азитромицин на седмица. Няма с какво да се лекуват пациентите. По отношение на антибиотиците могат да се намерят различни решения, защото има азитромицин от други търговски марки. Проблемът е с медикаменти, които липсват, но не могат да бъдат заменени от други“, заяви пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Той поясни, че няма липси при витамините и при добавките.

Вълев допълни, че лекари изписват на пациентите по шест кутии, които няма как да се изпият, „но идеята е цялото семейство да получи лекарството с една рецепта“.

- Advertisement -

„Практиката на свръхпредписване на опаковки доведе до свръхдефицит. Системата не е планирана за това осеммилионно население да си купи по една опаковка и да си я държи в шкафа… Свръхупотребата на антибиотици води до резистентност, това е проблем“, категоричен бе аптекарят.

„Ролята на държавата е да гарантира, а не да се намесва в свободния пазар на лекарства. Държавата трябва да има складирани лекарства и при нужда да подава количества към болници, например… Всички звена, ангажирани с коронакризата, трябваше да създадат навреме система, през която да се актуализират алгоритмите за профилактика и за лечение. От началото на кризата досега никой не е подал инструкция по отношение на терапията към аптеките“, посочи Вълев.

По думите му масово в интернет се постват алгоритми за лечение, повечето от които са „пълна лаищина“, хората ходят масово по аптеките с този списък и купуват. „Трябва да се въведе електронна рецепта. 10 години такава не съществува. Снимка по вайбър не е електронна рецепта“, предупреди Антон Вълев. Копирано от standartnews.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече