Опетнени ли са дарителските платформи след казуса HelpKarma?

0

- Advertisement -

IT общността предлага изработването на прозрачна платформа за дарения, която да елиминира възможността за злоупотреби с дарените средства. Това стана ясно след излъчване на разследване на Мария Цънцарова от bTV как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.

Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала, обясни пред БНР Росен Генчев, който има 22 години стаж като програмист, създател е на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.

Бъдещата платформа ще бъде така структурирана, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, „дори човек да има пълен контрол над нея“, заяви Генчев в предаването „Преди всички“ и увери, че е абсолютно възможно. Това ще става с публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да има и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. „Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват“, коментира IT специалистът.

Относно възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата представлява кой знае какво технологично постижение. „Нейното изготвяне е тривиална задача.“

Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка, посочи още специалистът.

- Advertisement -

След излъчването на разследването на bTV Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала „смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват“, разказа тя пред „Хоризонт“.

„Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят“, коментира Величкова.

Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера, подчерта Красимира Величкова.

Ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. „Защото не може да се разчита на дарителски пари.“

Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество, допълни тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече