Ренета Инджова: У нас битката с Covid-19 се води политически

0

- Advertisement -

Главният войн срещу коронавируса е министър-председателят, вместо това да са експертите и специалистите„. Това каза пред БНР Ренета Инджова, служебен премиер на България в периода от октомври 1994 до януари 1995 година, бивш председател на Националния статистически институт (2012-2014 г.).

„Нито щабовете са създадени от експерти, нито тези, които трябва да водят борбата в лечебния процес“, добави тя.

По думите ѝ първо е трябвало да се признае, че борбата с епидемията е война:

„Ако е война, кой ще плаща оръжията, с които ще се стреля – дали населението, или публичната здравна система трябва да плаща за всички тестове, които прави и всички процедури за карантина. Как населението ще си плаща дори и маските. Това е защото Борисов гледаше на маските като на бизнес, който трябва да направи, а не като съоръжаване на населението с предпазни средства. Не е направено и при лекарите, как да си обясним високата заболеваемост сред тях“.

Инджова посочи, че битката с Covid-19 се води политически, като е била дадена възможност на хората да си изберат на коя страна да застанат – про или анти Covid, за да може Борисов да си избере на коя страна да застане.

- Advertisement -

„Ако побеждават тези, които се борят с вируса с маските, ще каже, че това е правилната позиция, ако побеждават тези, които казват, че го няма вируса, ще каже, че позицията му е била правилна. Това е позиция, която Борисов заема като сапьор. Във всеки един момент е изненадан“.

Според нея всичко се прави така, че премиерът да може да маневрира – директори на училища и кметове да решават, „така беше и когато се прие лежерната позиция на Мангъров“. 

„Това прави кампанията да е политическа, а медицината да е принудителна“, каза Инджова.

Тя подчерта, че България е най-съоръжената откъм болници и болнични легла – 430 болници на 5 млн. души.

„Когато отмине тази напаст, ще се види, че не е водена статистика за придружаващи заболявания. Всичко това нещо стои в насипно състояние. Няма единен национален протокол за това какво да се прави при проява на симптоми“, заяви Инджова.

„Кризата води до психясване на населението, защото съзнателно и нарочно не е подготвяна системата да приема там, където е необходима, нито подготвят системата на личните лекари да са постоянно във връзка с пациентите, а само се говори за едни 1000 лева“, коментира още тя и обобщи, че хората не могат да живеят в страх, че като се заразят – няма кой да ги приеме никъде.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече