Учители искат изцяло дистанционно обучение, смятат мерките за неефективни

0

- Advertisement -

Заради страх от заразяване с Covid-19 може да се получи отлив на преподаватели не само за присъствено, но и за дистанционно обучение, предупреждават преподаватели от Фейсбук групата „Учители за безопасно образование“. Опасенията на учителите в настоящата епидемична ситуация водят до подаване на молби за отпуск и напускане на работа.

Преди дни от групата изпратиха отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието с настояване всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на епидемичната обстановка като мярка срещу разпространението на коронавируса в училищата.

В писмото, подкрепено от над 8 000 подписа за 8 дни, педагозите предлагат в определени училища да бъдат оставени дежурни паралелки, в които да бъдат обучавани деца на самотни родители, както и деца на родители, които са в крайна невъзможност  да се грижат за децата си по време на електронното обучение.

Учителите, които искат преминаване към дистанционно обучение, смятат за неефективни и неадекватни последните мерки на правителството за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

Напрежението в образователната система се натрупва заради смъртните случаи на преподаватели, сблъскали се с коронавирусната инфекция, смята учителката по информатика от Варна Лилия Стоянова. Тя твърди, че колегите й са много уплашени и масово обмислят да си пускат отпуск. 

- Advertisement -

Гоним бройката на починалите медици от март насам. При нас това се случва от началото на учебната година към днешна дата, два месеца.“

Стоянова припомни, че в близките няколко години ще се пенсионират 40 хиляди учители, които сега са в предпенсионна възраст.

Само със забърсване на чиновете със спирт и проветряване няма да се постигне безопасна среда в училище, категорична е Лилия Стоянова. Тя оспорва мярката училищата с над 20 на сто заболеваемост да преминават към дистанционен режим на обучение.

„Общо взето, ще изчакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната – това не е решение“, коментира преподавателката.

Малките се изпращат на училище с уж лека хрема, която може да се окаже фатална за възрастните преподаватели с хронични заболявания“, изтъква преподавател по биология и физическо възпитание в столично училище. Той допълва, че децата не знаят как да използват маските и не разбират сериозността на проблема.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече